"Razvoj saradnje Srbije sa NATO bez želja ka članstvu"

Srbija je posvećena daljem razvoju saradnje sa NATO iako je vojno neutralna i nema aspiracije ka članstvu u ovom savezu.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

12:44

Foto: Tanjug / Tanja Valiè

Ona je to istakla premijerka Ana Brnabić na današnjem sastanku sa predsednikom Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alijem.

Premijerka je istakla da se Srbija pokazala kao odgovoran partner, spremna da sarađuje sa NATO i drugim međunarodnim akterima, pre svega kroz učešće u programu "Partnerstvo za mir", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Ana Brnabić je istakla da je prisustvo Kfora na Kosovu i Metohiji od velike važnosti za Srbiju, naročito nakon nedavnog incidenta kada su specijalne jedinice kosovske policije uhapsile direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Paolo Ali je naglasio da Srbiju i NATO povezuje zajednički interes za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Predstavnici delegacije preneli su predsednici Vlade da razumeju koliko je pitanje Kosova i Metohije osetljivo za Srbiju i istakli da je važno nastaviti sa pronalaženjem trajnog i održivog rešenja.

Ana Brnabić je ocenila da je odnos srpske javnosti prema NATO-u i dalje opterećen teškim nasleđem iz prošlosti, uprkos brojnim oblastima saradnji, koju treba dalje razvijati u oblastima borbe protiv terorizma, trgovine ljudima, organizovanog i sajber kriminala.

Dogovoren je nastavak zajedničkih aktivnosti u cilju povećanja stepena bezbednosti i razmene znanja i iskustva, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: