Sreda, 07.02.2018.

15:29

"Najbolja prilika za građane SRB, EU neće uvoziti sporove"

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je u Beogradu da Srbija ima realnu perspektivu u Evropskoj unij.

Izvor: Beta, Tanjug

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Prvi put je Srbija dobila indikativan vremenski okvir za pristupanje EU i zato može i treba da iskoristi ovu priliku, rekao je komesar za proširenje Johanes Han i dodao da su to dobre vesti za Srbiju i njene građane.

Han je na pres konferenciji sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao više od sat i po, dan nakon usvajanja nove strategije prošširenja EU, na Zapadni Balkan, rekao da nije slučajno sto je već danas došao u Beograd.

"To pokazuje nasu posvećenost pristupanju EU. Prvi put je Srbija dobila indikativan datum i u tom smislu ima realnu perspektivu u EU i jedinstvenu priliku da to iskoristi, naravno uz instrumente i strateske ciljeve pristupanju. Šansa lezi u rukakama Srrbije i ona to treba da iskoristi", porucio je.

Neophodno je, dodao je, da se još mnogo toga uradi, pre svega na planu vladavine prava, pravosuđa i ostalih prava, i to ne treba da bude samo na papiru.

Sada, kako je primetio, međutim, ne samo da može da se kaže da postoji perspektiva učlanjenja, već da je "to najbolja prilika i najbolja perspektiva za građane Srbija".

Zato su, primetio je, opravdani svi napori koji se čine, ali je ponovio već poznati stav EU da neće uvoziti bilateralne sporove.

"Srbija mora da reši i nesumnjivo primeni pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom i sve sto možemo uradićemo da pomognemo, kao i u resavanju drugih pitanja, pograničnih pre svega, sa susedima", poručio je.

Uz zahvalnost Vučiću na hrabrosti da pokrene unutrasnji dijalog o, kako je rekao, "tzv. Kosovu", Han je rekao da se to ne tiče samo budućnosti Srbije već i bezbedsnosti i mira u regionu.

"Srbija ima možda najznačajniju ulogu i svi napori će doneti prve rezultate, a to je i puna normalizacija odnosa s Kosovom", rekao je Han, najavljujući da će sutra o svim tim pitanjima razgovarati s opozicijom, medijima, civilnim sektorom, a za kraj meseca najavio novu posetu Srbiji zajedno s Junkerom, da, kako je rekao, zajedno izrazimo posvećenost Unije priključenju".

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da šestomesečni moratorijum na teme iz prošlosti koji u odnosima sa Hrvatskom predlaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, "ceni kao doprinos".

"Naročito u ovom regionu nisu potrebni samo političari već državnici, potrebno je gledati u daleskosežnu perspektivu, ponekad prećutati neko pitanje da biste napredovali i upravo to cenim kao doprinos", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je dodao da je za početak potrebno da Hrvatska i Srbija imaju korektne dobrosusedske odnose jer je reč o dve važne zemlje u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo danas da analizira strategiju, ali je naveo da su najteži zadaci pred Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: