"Pravi trenutak da se Zrenjaninu vrati ime Petrovgrad"

Predsednik Udruženja "Petrovgrad" Budimir Jovanović kazao je da je pravi trenutak da se "ispravi istorijska greška" i Zrenjaninu vrati ime Petrovgrad.

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2017.

17:57

Foto: Vikipedija

Udruženje "Petrovgrad" predstavilo je na konferenciji "Proglas" u kojem se navodi da razlozi za vraćanje imena Petrovgrad nisu manje važni nego razlozi za njegovo usvajanje sredinom tridesetih godina prošlog veka, već da su oni još razumljiviji nakon iskustava iz Drugog svetskog rata i zbivanja u Istočnoj Evropi i bivšoj zajedničkoj državi, krajem 20. veka.

U "Proglasu" se dodaje da bi se vraćanjem naziva Petrovgrad ispravila velika nepravda koju su najpre učinili nemački okupatori u Drugom svetskom ratu, odmah po zauzimanju grada, a potom i komunistička vlast vođena ideološkim pobudama 2. oktobra 1946. godine.

"Ime grada treba biti promenjeno i zbog načina na koji je uspostavljeno. Ime Petrovgrad je usvojeno demokratski izraženom voljom gradjana, a ime Zrenjanin samovoljom vlasti koja je prethodnu suspendovala", navedeno je u "Proglasu".

Jovanović je na konferenciji rekao da žele da u narednom periodu javnost upoznaju sa tom inicijativom i osnovnim činjenicama i dodao da vraćanje naziva grada treba da bude urađeno u Skupštini grada jer je to legitimno telo.

On je podsetio da je Skupština grada 1934. godine donela odluku o nazivu grada Petrovgrad, a 1946. godine je "jednostranačka, nedemokratska Skupština promenila naziv u Zrenjanin pa je logično da se poništi ta odluka".

"Postoji velika zainteresovanost za ovu inicijativu, značajan broj organizacija i pojedinaca je okupljen oko ove ideje. S obzirom na to da je naredne godine jubilej, 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine i Banata matici Srbiji, mislimo da je pravo vreme da se pokrene pitanje promene naziva grada", kazao je Jovanović.

Zrenjanin je najveći grad srpskog dela Banata i treći grad Vojvodine posle Novog Sada i Subotice. Pored naziva Petrovgrad, ranije se zvao i Veliki Bečkerek.

Naziv Zrenjanin dobio je po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu koji je bio jedan od organizatora Narodnooslobodilačke borbe u Vojvodini. Žarko Zrenjanin poginuo je u sukobima 1942. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: