Suroi: Kosovo mora da izađe sa slepog puta...

Priština -- Kosovske vlasti moraju da po pitanju demarkacije sa Crnom Goru pronađu rešenje koje će Kosovo izvesti sa slepog puta, navodi Veton Suroi.

Izvor: Beta
Podeli

Suroi je konstatovao da Kosovo sada ima međunarodno priznatu granicu sa Crnom Gorom i da je ta granica zahvaljujući potpisima zvaničnika obe države sada deo međunarodnog prava.

"Kosovo u rukama nema instrumente međunarodnog prava kojim bi dovelo u pitanje tu granicu. U trenutku kada je Sporazum o demarkaciji dobio potpise predstavnika vlasti na Kosovu, Skupština Kosova može da (sporazum) ratifikuje ili ne, ali to ne menja sporazum", navodi publicista i jedan od najpoznatijih kosovskih političkih analitičara.

On je ocenio da se Crna Gora ponašala dostojanstveno i sa izraženom kulturom dobrosusedstva.

"Ni u jednom trenutku nije politizovala ovo pitanje niti ga je pretvorila u pitanje za promenu odnosa prema Kosovu. Pored državničke zrelosti, postoji još jedan običan razlog za takvo ponašanje pošto, kako izjavljuju crnogorski zvaničnici, to je pitanje je završeno i predstavlja unutrašnje pitanje Kosova", piše Suroi.

Prema njegovom mišljenju, takve izjave imaju posebnu težinu jer Kosovu oduzimaju dva instrumenta za koje se petpostavljalo da ih ima.

"Prvo je ponovno pregovaranje o granici i drugo slanje sporazuma na arbitražu. Za obe je potrebna saglasnost Crne Gore, što je ona kazala da neće dati", navodi on.

"U sadašnjoj situaciji Vlada Kosova je Skupštini uputila Zakon o ratifikaciji demarkacije i izveštaj komisije koja je imala za zadatak da utvrdi greške prethodne komisije. Pošto izveštaj komisije nema zakonski karakter, on je samo za informaciju. Skupština Kosova treba da se izjasni o zakonu. To znači da u Skupštini neće biti novog predloga", ocenjuje Suroi.

To, kako navodi, znači da će se Skupština kao i 2015. godine izjasniti o predlogu Zakona.

"Za sada dve stvari nisu promenjene. Srpska lista neće glasati za ratifikaciju Sporazuma jer bi to bilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države koja uređuje granice sa susednim zemljama. Alijansa za budućnost Kosova, partija kosovskog premijera, najavila je da takođe neće glasati zbog ubeđenja da je Sporazum iz Beča na štetu Kosova", smatra Suroi.

U ovakvoj konstalaciji snaga, kako je ocenio, Zakon o ratifikaciji neće dobiti potrebne dve trećine glasova. Ako zakon ne bude usvojen, to za Crnu Goru nema nikakvih pravnih posledica niti otvara put za novi sporazum.

Kosovo

"Kako vreme prolazi..."

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je pre šest meseci, a njegove stranačke kolege i porodica i dalje tragaju za istinom ko su ubice i nalogodavci.

Kosovo nedelja 15.07. 09:37 Komentara: 18
strana 1 od 2646 idi na stranu