"Do 2018. naći rešenje za KiM, ako nećemo drugi će"

Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da u narednoj godini Srbija mora izaći sa rešenjem za probleme koji postoje na Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

13:08

Tanjug, arhiva

A ako to ne uradimo, kako je rekao, to će se svejedno uraditi bez nas i logičniji je izbor da u tom procesu budemo činioci nego posmtrači.

"Moramo redefinisati svoje odnose sa Moskvom, kojoj je Srbija poslednje utočište na Balaknu posle niza poraza kojima se smanjio njen uticaj, pre svega u Makedoniji i Crnog Gori, pa je Srbija ostala platforma preko koje Rusija vodi svoju borbu za Zapadom. Izbori u Bosni i Hercegovini su takođe šansa da pokažemo stepen odgovornosti koji se očekuje od nas kada se govori o zemlji kojoj toliko puno dugujemo, posle ratova i patnji koje su uništile i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate", naveo je Jovanović u intervjuu za novosadski Dnevnik.

Moraju se, kaže, prekinuti te specijalne veze sa Miloradom Dodikom, ili kako god to neko naziva, i raditi na očuvanju BiH kao celovite države i pomoći joj da konačno bude funkcionalna zemlja.

Upitan da li je Srbiji potreban novi ustav i šta bi on menjao u tom najvišem državnom aktu, Jovanović kaže da je Srbiji prvo potreban razgovor o tome kako smo dospeli dotle da je donet Ustav koji, posle jedanaest godina, izgleda kao maštanje grupe ljudi kojima je taj akt bio poslednja šansa za političko preživljavanje njih i njihove ideje o Srbiji kao pustom ostrvu izolovanom od ostatka sveta.

"Preambula je samo simbol tog lutanja, i njen najizraženiji deo koji odmah na početku Ustava govori o dezorijentisanosti onih koji su ga doneli. Potrebno je da se donese Ustav moderne Srbije koji govori o zemlji koju želimo da ostavimo svojoj deci. I naravno da u njoj treba biti mesta za drugačiji odnos prema Kosovu, položaju Vojvodine ili pitanju ljudskih prava", rekao je Jovanović.

Takođe, dodao je, mora se raditi na afirmaciji prava svih grupa koje su ugrožene u ovoj zemlji i dobro razmisliti o funkcionalnosti ovakvog političkog sistema. "Nikada se više ne sme ponoviti onakvo sramno glasanje o Ustavu i neregularnosti, u kojima su učestvovali svi sem Liberalno-demokratske partije i naših političkih partnera sa kojima smo se i tada odlično razumeli, kao što to činimo i danas", naveo je Jovanović.

Na konstataciju da deo opozicinih stranaka više kritikuje LDP nego vlast, te da je Jovanović postao „nepoželjni“ opozicionar za opoziciju, lider LDP kaže da ne misli tako i da se ne bi vodio tim kategorijama. "Za te ljude, na koje aludirate, mi nismo bili poželjni ni 2005. godine, 2007. ili 2012. godine. Razlog tome nije u našoj ideji da se sa njima slažemo ili ne, već u našim namerama koje su uvek bile iste i političkim motivima koje nismo skrivali", naveo je Jovanović.

Dodao je da je temelj noga što LDP radi 12 godina, od kada je osnovana, su jasni politički stavovi bez pravljenja kompromisa shodno promenama vlasti i tome što je neko danas bio vlast, a juče opozicija, i obrnuto. "Za razliku od njih, nismo sa Nikolićem i Vučićem donosili Ustav, poklanjali NIS Rusima, bezuspešno branili interese Srbije na Kosovu, propagirali vojnu nutralnost koj nas skupo košta i ćutali o politici devedesetih i greškama Srbije, i zato nas nećete videti u njihovoj banalizaciji politike", naveo je.

Upitan kako komentariše ideju Saše Jankovića da je on trebalo da bude premijer posle predsedničkih izbora, Jovanović kaže da danas niko ne priča o lideru PSG "bolje i više nego što to čini on sam o sebi".

"Od trenutka kada je odlučio da se formalno bavi politikom za metu ima Liberalno-demokratsku partiju iz razloga što smo odlučili da ne učestvujemo u ritualnom nestanku politike u Srbiji, gde svako ko pokaže malo normalnosti i svesti odmah bude okarakterisan kao neko ko saradjuje sa Vučićem na ovaj ili onaj način", naveo je.

Samo njegovo razmišljanje o mestu premijera u trenucima kada su završeni predsednički izbori govori dosta o Jankovićevom shvatanju politike i onoga što se u njoj radi, ali i govori o karakteru osobe koja se spustila u politički život bez znanja elementarnih činjenica o njegovom funkcionisanju, kaže Jovanović.

Žao mu je, kaže, što su ključni politički stavovi LDP potvrdjeni kroz ovo vreme, izmedju ostalog i u činjenici da su drugi na njih u velikoj meri pristali i ja zbog toga ne mislim da budem četnik u 2018. godini.

"Kada Janković mašta o dogovoru sa Vučićem, koji ga je pre toga odbio kada je sa spiskom ličnih želja došao kod njega, pokazuje samo koliko smo bili u pravu kada smo ga opisivali, bez ikakve želje da uvredimo one koji su zbog svoje naivnosti poverovali da je odgovor na ovo što nam se dešava osrednji činovnik iz kabineta Bakija Andjelkovića", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: