Albanija: Tužilaštvo pokrenulo istragu o novcu demokrata

Tirana -- Tužilaštvo u Tirani saopštilo je da je započelo istragu o novcu koji je glavna opoziciona partija u Albaniji Demokratska partija koristila za lobiranje u SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

U saopštenju koje je objavljeno danas, navodi se da je tužilaštvo zatražilo od demokrata i Centralne izborne komisije da objasni i dokaže da je navodna neformalna isplata od 675.000 dolara koja je izvršena putem offšor kompanija, bila prijavljena.

Kako prenosi AP, mediji su izvestili da je na proleće, uoči parlamentarnih junskih izbora u Albaniji , opoziciona Demokratska partija platila tri kompanije za lobiranje u SAD da im obezbede sastanke i pruže podršku kod administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Lider DPA Ljuljzim Baša insistirao je na tome da je stranka sve redovno i korektno prijavila.

"Demokratska partija nema šta da krije. Podnesite (zahtev za otvaranje istrage) kabinetu tužilaštva, podnesite ga i pred Federalnim istražnim biroom SAD", rekao je Baša danas obraćajući se pred parlamentom.

Vodeće albanske partije nadavno su uposlile lobiste u SAD uoči junskih opštih izbora u toj zemlji kako bi obezbedile podršku američke vlade što bi im pomoglo u Albaniji, gde postoji jako proameričko raspoloženje, navodi AP.

Demokrate su pretrpele poraz u junu osvojivši 43 od 140 poslaničkih mesta u parlamentu, dok su socijalisti odneli pobedu sa većinom od 74 poslaničkih mesta.

strana 1 od 544 idi na stranu