Petak, 27.10.2017.

10:39

Rahoj: Prvo smena Pućdemona; Katalonija na potezu

Španski Senat započeo je sednicu na kojoj treba da glasa o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti.

Izvor: B92, Tanjug

Rahoj: Prvo smena Pućdemona; Katalonija na potezu
Foto: Tanjug/AP

Senat glasa o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije koji bi doveo do uvođenja prinudne uprave Madrida nad Katalonijom.

Premijer Španije Marijano Rahoj rekao je u Snetu da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice".

On je naveo da ako se usvoje mere, prvi potez španske vlade biće smena katalonskog lidera Karlesa Pućdemona.

Kako je rekao u Kataloniji je postojao pokušaj da se “ignoriše i krši“ zakon.

“Doneli su antidemokratsku odluku koja je prekršila zakon i normalno ponašanje u bilo kojoj demokratskoj zemlji“, rekao je Rahoj, prenosi El Pais.

Rahoj je poručio da specijalna ovlašćenja ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu.

Španski premijer je kazao da su mere koje je Senatu predložila njegova vlada jedini izlaz iz aktuelne krize.

Katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost podnele su zahtev regionalnom parlamentu da proglasi Republiku Kataloniju, ali nije poznato da li će se o tom zahtevu glasati na današnjoj sednici, prenosi Rojters pozivajući se na navode medija.

Španski list "Pais" piše da je nezavisnosti izuzetno naklonjena Kandidatura za narodno jedinstvo (KUP), stranka koja je partner u katalonskoj vladi na čijem čelu se nalazi Karles Pudždemon, saopštila da želi izglasavanje deklaracije o nezavisnosti i proglašenje Republike Katalonije.

Ova stranka je juče kritikovala Pudždemonovu "nelojalnost" u vezi sa najavljenim raspisivanjem vanrednih regionalnih izbora, od čega je on sinoć odustao.

Španski dnevnik prenosi da su ljudi počeli da se okupljaju ispred katalonskog parlamenta uoči početka vanredne sednice zakazane za podne po lokalnom vremenu.

AFP navodi da se očekuje da će senatori, među kojima većinu čine predstavnici Rahojeve Narodne partije, usvojiti vanredne mere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad regionom Katalonije.

AFP navodi da će u Barseloni biti održana sednica katalonskog parlamenta, u kojem dominiraju secesionističke stranke i da bi na dnevnom redu mogao da se nađe predlog za izglasavanje odvajanja od Španije. Katalonskli lider Karlos Pućdemon odbacio je opciju raspisivanja prevremenih regionalnih izbora, jer "nije dobio dovoljno garancija" od centralne vlade Španije da će taj potez zaustaviti uvođenje direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.

"Nemam garancije da danas opravdam raspisivanje parlamentarnih izbora", rekao je Pućdemon u obraćanju iz sedišta regionalne vlade, napomenuvši da je razmatrao mogućnost raspisivanja izbora, ali da tu opciju ipak isključuje, prenosi španski list "El Pais".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: