Šta je tačno - Ivo Lola Ribar ili Ivo Lolo Ribar?

Nakon što je u utorak u centru Zagreba vraćena bista Ivu Loli Ribaru mnogi su primetili kako na spomeniku stoji 'Ivo Lolo Ribar', a ne 'Ivo Lola Ribar'.

Izvor: Tportal, N1

Sreda, 11.10.2017.

16:02

Šta je tačno - Ivo Lola Ribar ili Ivo Lolo Ribar?

Na društvenim mrežama su požurili pritom da prokomentarišu kako je u pitanju greška i neoprostivi gaf.

Ali, Lolo, a ne kao što je to uvreženo Lola, zaista je bio nadimak partizanu i najbližem saradniku Josipa Broza Tita.

Da je Ribaru zapravo nadimak bio Lolo, a ne Lola, pojasnili su njegovi brojni biografi ističući kako je najpoznatijem skojevcu nadimak dala majka.

Muharem Bazdulj, jedan od Ribarovih biografa, u svojoj knjizi 'Kratka kronika obitelji Ribar' navodi kako je partizanskom zvaničniku nadimak Lolo u detinjstvu nadenula majka Tonica, pojasnivši da se među njegovim društvom prema uobičajenim deklinacijama beogradskog govora Lolo s vremenom pretvorilo u Lola.

Takođe, nazivi knjiga njegovog drugog biografa Joze Petričevića naslovljena su sa 'Ivo Lolo Ribar'.

Pored toga, mnogi dosad nisu primetili kako je izvorni nadimak Lolo oduvek stajao na postamentu spomenika u Zagrebu koji je početkom vedesetih devastiran, a bista je bila otuđena.

Bistu, inače rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, u utorak je vratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ivo Lola Ribar bio je jedan od najistaknutijih ljudi jugoslovenskog revolucionarnog pokreta, a poginuo je 1943. godine u okolini Glamoča. Nakon rata proglašen je narodnim herojem, a o njegovoj popularnosti među mladima za vreme bivše države ponajviše govori čitav niz omladinskih organizacija koje su nosile upravo njegovo ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: