Info / Ratni zločini 2

Vlada Srbije dala garancije za privremeno puštanje Mladića

Beograd -- Vlada Srbije je dala garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, potvrdila je Nela Kuburović.

Izvor: Beta
Foto: Gettyimages

"Nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za nekog radi lečenja, a Vlada je to i do sada činila", rekla je ministarka pravde za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom rata u Bosni i Hercegovini, a u pritvoru Haškog tribunala je od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji posle 15 godina skrivanja.

Mladićev pravni zastupnik, advokat Branko Lazić, rekao je pre dva dana agenciji Beta da su Mladićevi branioci dobili garancije, i da očekuju da dobiju lekarsku dokumentaciju klijenta iz Pritvorske jedinice Haškog tribunala, što su tražili pre devet meseci.

Haški tribunal je juče saopštio da je, suprotno tvrdnjama odbrane Mladića, i optuženiku i njegovim braniocima dostavio celokupnu medicinsku dokumentaciju o bolesti i lečenju kojem je on podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Hagu.

Krajem septembra, Mladićeva odbrana je sudu uputila hitan zahtev da joj se dostavi sveobuhvatan medicinski dosije generala.

Sekretarijat Tribunala, u odgovoru na taj zahtev, precizirao je da je februara ove godine ceo Mladićev medicinski dosije od "četiri registratora" dostavio, u dva primerka, i Mladiću i njegovim braniocima.

Komentari 2
Čitajte
Pošalji komentar