Vašington: Marš hiljada demostranata za rasnu pravdu

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice Vašingtona zahtevajući rasnu pravdu u SAD.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

22:12

Vašington: Marš hiljada demostranata za rasnu pravdu
Foto: GettyImages

"Imamo pravosudni sistem koji ljude crne i smedje boje kože večno drže u ropstvu", rekao je za AFP 46-godišnji Moris Kuk, koji je učestvovao u organizaciji današnjeg Marša za rasnu pravdu.

Učesnice odvojenog Marša za crne žene pridružile su se tom protestu u Linkolnovom parku, odakle su krenuli ka Kapitol hilu.

"Protestujemo na Kapitolu, ispred (američkog predsednika Donalda) Trampa. Jedini način da on išta vidi jeste da mu se unesete u lice - njemu, Trampu, i svim drugim političarima koji ne shvataju da su beli povlašćeni", kaže demonstrantkinja Dženi (44).

Demonstracije su održane na godišnjicu masakra koji je 1919. izveden u Ilejnu u Arkanzasu, što je bio najpogubniji rasni sukob u SAD.

Do najnovijih protesta dolazi u trenutku kada SAD prolaze kroz period pojačanih rasnih tenzija, koje su kulminirale smrću liberalnog demonstranta u avgustu mesecu, zaključuje francuska agencija.

Osim toga, nekoliko dana ranije igrači lige američkog fudbala (NFL) širom zemlje klečali su za vreme intoniranja nacionalne himne u znak protesta protiv brutalnosti policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: