Hag: Nema slobode za Mladića, ni zbog lečenja

Sudsko veće Haškog tribunala izreći će svoju prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću krajem novembra ove godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

Do tada ga neće pustiti na privremenu slobodu ni zbog lečenja, saopšteno je iz Haga.

Prošle sedmice sudsko veće je donelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji, jer nije uvereno da će se vratiti i pored garancija ruske vlade da će se vratiti.

U saopštenju tribunala navodi se da je sudsko veće u svojoj odluci podsetilo da se Mladić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već da je izbegavao hapšenje 16 godina uprkos narušenom zdravstvenom stanju.

Pored toga, sudsko veće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicinski specijalisti u skladu sa međunarodnim standardima te da "ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje nerešen".

U svojoj odluci, sudsko veće je primetilo da se medicinski izveštaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu lično pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine.

Nasuprot tome, medicinskim izveštajima Sekretarijata i nezavisnih specijalista koje je imenovalo sudsko veće, Mladić je "viđan" i procenjivan godinama.

Zbog toga sudsko veće smatra da su ti izveštaji pouzdaniji, navodi se u saopštenju i podseća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem novembra ove godine.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozovlu sudskog veća da mu se omogući lečenje u Rusiji, jer mu se, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbednost.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

Ratni zločini

strana 1 od 1385 idi na stranu