Zašto se ćuti o prebijanju novinarke?

Bivša urednica dnevnika “Zeri” Arbana Džara brutalno je prebijena u blizini svog mesta stanovanja “od strane nepoznatog lica”.

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2017.

16:02

Zašto se ćuti o prebijanju novinarke?

Vest o tome preneli su brojni mediji, a lokalni mediji širom Kosova, Albanije i Makedonije izlivaju more komentara na tu temu.

Zašto niko nije reagirao kada su nedavno prebijenoj novinarki Arbani Džari upućivane brojne pretnje, navodi se u komentaru “Al Džazire”.

Temu su prenele i međunarodne agencije poput “Rojtersa” i drugih, jer u biti sve što se dešava trenutno na Kosovu je samo odjek daleko većeg problema nego što je važna, ali lokalna priča poznate i kvalitetne bivše novinarke, koja 9. maja se pridružila stranci, čije je bila jedan od najvećih kritičara.

Trenutno ipak, nakon što je Arbana prebijena, u Kosovskim medijima i takozvanim socijalnim medijima utihnula je tema „Arbanine izdaje“, sada dominira problem „nasilja prema ženama“.

Tako je na zvaničnom profilu Kadrija Veselija osvanuo komentar, 14. maja u 10:21 sati, skoro deset sati nakon što je prebijena Arbana: „Napad na Arbanu Džaru je varvarski, nedopustiv čin. Kontinuirani linč jedne žene i majke, koja je godinama unazad predstavljala izuzetnost u svojoj hrabroj delatnosti za dobrobit celog našeg društva, je zapravo sledeći u nizu kukavički napad na Arbanu, njenu familiju i demokratiju u našoj zemlji.“

Rani ili kasni komentar

Ima i par reči o slobodi govora i željama brzog oporavka za Arbanu, koja je, kako još jednom ističe šef PDK-a, sad deo njegove stranke.

“Pitam se gospodine Veseli, da li je kasno ili rano za ovaj komentar.

Pokušaću da ostavim sa strane nedokazane priče kako iza napada stoji Vaša stranka, ali iskoristiću ovu priliku da Vas pitam – a gde ste bili vi i nadležne institucije, pre mesec dana, kad je Arbana Džara dobijala na desetine pretnji preko društvenih mreža, uz koja i obećanja silovanja, rezanja glave, ubistava i bezbroj drugih prljavština? Gde ste bili kad su joj nepoznati počinioci crtali krst na vratima?!

Da li je Arbana Džara, tada još novinarka i urednica, bila nešto manije ženstvenija žena, ili možda nešto manje majka, pa nije zaslužila pažnju nadležnih za takve situacije institucija? Da li je ona za vas uopšte tada predstavljala građanku Vaše zemlje, kojoj treba zaštita, zbog prirode posla kojim se bavila, zbog toga što imala osnovane razloge da bude prestravljena time što je snašlo?

Zašto Arbana nije zaslužila bar polovinu te pažnje kad je pisala tekstove o verskom ekstremizmu na Kosovu? Ove od pre nekoliko godina u kome je upozoravala da je to opasan fenomen i ove od nedavno u kome pisala o ženama sa Kosova koje se pridružuju ID?”, navodi se u komentaru.

Nepoznati napadači

“Dok pišem ovaj komentar, počinioci napada na Arbanu su i dalje nepoznati, ali gospodin Veseli žustro kreće u kampanju, jer na Kosovu, nakon što je 10. maja pala Vlada i Skupština je razrešena, predsednik Kosova, Hašim Tači, raspisao je izbore, koji će se desiti za nepunih mesec dana, 11 juna”, navodi se dalje.

Obećanje Veselog

Na Balkanu, iz godine u godinu, položaj novinara postaje gotovo očajan. Priča Arbane Džare, koliko god razočaravajuća za mnoge koje su je cenili (iako možda ne baš i uvek se slagali) je jedna od narednih gorkih u nizu u regionu.

“Nemojmo se čuditi da ako se nastavi sa omalovažavanjem novinara i novinarki kroz ćutanje o problemima zastrašivanja, loših uslova rada, prisluškivanja, fizičkih napada i pretnji, neraščišćivanja ubistava novinara, sa kojim ima problem i Kosovo i Srbija i druge zemlje u regiji, gledaćemo još više odlazaka profesionalaca iz ove struke, iza kojih ima da sledi masovan priliv „boraca za prava žena“, „humanista“, „feminista“”, zaključuje se u komentaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: