Bratu: Promena granica neće biti

Priština -- Šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu smatra da promena granica na Balkanu neće biti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

On je naveo da izjave Edija Rame ili Hašima Tačija treba da budu poruka Briselu da priče o integraciji regiona u EU treba da budu proraćene konkretnim koracima.

"Mislim da treba da bude jasno da promena granica u ovom regionu svakako nešto što je van nekog dnevnog reda, da to svakako nije pristup Evropske unije kada je reč o rešavanju političkih problema, tako da ovakve izjave, mogu vrlo lako da budu pogrešno protumačene i svakako nisu od pomoći, tako da mislim da moramo da budemo veoma jasni da granice ostaju onakve kakve jesu", rekao je Bratu.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu je rekao da su građani i njihovi predstavnici frustrirani dinamikom evropskih integracija, navodeći da nije sva krivica na Briselu, jer je odgovornost za procese delom i na liderima regiona.

Bratu kaže i da je dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu deo regionalnog procesa stabilizacije, te da je zbog toga potrebna komunikacija kojom bi bili rešavani svakodnevni problemi građana.

Gostujući u emisiji Razgovor na RTK2, Bratu je rekao da izjave o nacionalnom ujedinjenu Albanaca vidi kao poruku Evropskoj uniji da je neophodno ubrzati proces integracije regiona u EU.

Za njega je briselski dijalog je mnogo više od razgovora Beograda i Prištine, to je deo regionalnog procesa stabilizacije, do koje se dolazi komunikacijom, kojom se rešavaju problemi i stvara poverenje.

Dijalog je važan i za proces evrointegracija i zato bi ga trebalo nastaviti, smatra Bratu.

"Hteli bismo da podstaknemo proces, da dijalog i dalje teče, hteli bismo da vidimo da sporazumi budu realizovani jer realizacija tehničkih sporazuma može da olakša uslove života građana“, rekao je Bratu.

Bratu je naveo da komunikacija između Beograda i Prištine i dalje postoji, ali da nije na nivou kao ranije.

Zvanični Brisel bi sada trebalo da pomogne Beogradu i Prištini da prevaziđu razlike i započnu formiranje Zajednice srpskih opština, a OEBS je spreman da se uključi u proces izrade statuta i pruži tehničku i stručnu pomoć, dodaje šef ove organizacije.

"Ja verujem da postoji volja u Prištini da se započne ovaj proces pod određenim uslovima i postoji volja u Beogradu da se započne proces, ali pod neznatno drugačijim uslovima. Sada sa međunarodnim partnerima treba da iznađemo formulu koja će omogućiti otpočinjanje ovog procesa“, istakao je Bratu.

strana 1 od 79 idi na stranu