Nišlija u paklu džihada: Sirijci nas vole kao Ruse

Snimatelj italijanske televizije RAI Miodrag Stojičić opisao je za "Večernje novosti" kako izgleda rad usred rata u Iraku i Siriji.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Getty Images
Getty Images

"U Iraku, Siriji, Avganistanu, Jemenu od 2003. poginuli su milioni ljudi. Mrtvi koji su ostali u ruševinama sravnjenih gradova ili u pustinjskom pesku nikada neće biti prebrojani. Milioni su otišli sa po jednom kesom iz svojih domova i nemaju gde da se vrate. Na Bliskom istoku sada vlada globalni užas čije tek deliće ljudi širom sveta vide zahvaljujući TV kamerama", navodi Stojičić.

On je postao ratni reporter u Bejrutu 1980. godine, radio je u Libiji, Čadu, Avganistanu, Libanu, Libiji, Tunisu, Egiptu, Siriji, Iraku...

"Kao Srbinu iz Niša, najjači utisak iz ratnog ludila u Siriji za mene predstavlja činjenica da nas oni potpuno idealizuju i vole baš kao i Ruse. Za njih su Srbi prve žrtve novog svetskog poretka i poslednji vitezovi u Evropi koji su se oružjem oduprli severnoatlantskoj nemani. I danas ovde svi znaju za Miloševića, ali i za Tita. Naročito nas cene u njihovoj vojsci, oficiri. Srbin si, dakle, prijatelj si", dodaje Stojičić.

Uzroci sukoba na Bliskom istoku, prema rečima Stojičića, su "kvadratura kruga". U geopolitičkoj računici Rusije, Amerike, Irana i Saudijske Arabije, postoje i računi Turske, Izreala, Kurda. U toj jednačini neki interesi su "vekovne konstante", ali se svakodnevno ukazuju novi vektori sa promenjivim vrednostima koje uvode jedna, druga ili peta strana. Stojičić tvrdi da će Islamska država biti poražena, možda već početkom sledeće godine. Međutim, on tvrdi da će se kalifat vratiti za nekoliko godina u Iraku, Siriji, Libiji, na Kavkazu pa i u Bosni, jer oko 250 miliona muslimana sunita veruje u tu ideju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu