NPSS: U policiji vlada prava epidemija suicida

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije upozorili su u Nišu da u policiji postoji prava epidemija suicida i naveli da se rukovodstvo time ne bavi.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

16:34

Default images
Foto: Tanjug

Kako navode, u poslednjih deset godina samoubistvo je počinilo 130 zaposlenih.

"Samo u poslednjih mesec dana tri policajca su izvršila samoubistvo", naveli su predstavnici NPSS-a na konferenciji za novinare.

Predsednik NPSS-a Momčilo Vidojević rekao je da je krajnje vreme da MUP nešto preduzme kako bi spasio ljudske živote.

"Nakon najnovijih samoubistava MUP Srbije morao je da formira komisiju koja bi se pozabavila ovim problemom, a i u njoj bi se nalazili stručnjaci zaposleni i van MUP-a", rekao je Vidojević.

On je naglasio da ljudi koji se nalaze na rukovodećim mestima u MUP-u ne znaju kako da se bore sa rastućom pojavom suicida.

"Naši rukovodioci nisu stručni da prepoznaju kada je neko od zaposlenih počeo da 'puca', odnosno kada se u njemu nešto prelomi", rekao je Vidojević.

Kako je istakao Vidojević, policajci koji su "digli ruku na sebe", do jednog trenutka bili su pravi profesionalci i časni ljudi, ali konstantni stresovi na poslu, zajedno sa finansijskim problemima sa kojima se suočavaju kod kuće, za njih su bili pretežak teret.

Vidojević se osvrnuo i na nedavno samoubistvo inspektorke niške policije A.M. (32) i rekao da je strašno i skandalozno što protiv trojice njenih nadređenih nije pokrenut disciplinski postupak uz udaljenje sa posla do okončanja postupka.

"Od načelnika Policijske uprave u Nišu Srđana Grekulovića dobili smo informaciju da nisu tačni navodi u medijima da su njeni nadređeni smenjeni, već da i MUP i Direkcija policije čekaju izveštaj tužilaštva", naveo je Vidojević.

Zamenik predsednika NPSS-a Miloš Jelenković rekao je da se zaposleni u policiji bave izuzetno teškim i stresnim poslom, ali da je i pored te činjenice psihološka prevencija u MUP-u Srbije na izuzetno niskom nivou.

"Novim propisima nezavisna psihohološka služba se ukida i prelazi u nadležnost načelnika Policijske uprave. To znači da psiholog koji treba da reaguje zbog mobinga načelnika ili njegovih saradnika, upravo načelniku treba da podnosi izveštaj", istakao je Jelenković.

On je istakao da niko od nadležnih u MUP-u neće da se bavi problemima mobinga i suicida, već se ti problemi "guraju" pod tepih.

Jelenković je podvukao da novi Zakon o policiji, policajce opterećuje dodatnim obavezama i poslovima, a pri tom im ne pruža nikakvu pomoć i podršku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: