Italija za brži ulazak Srbije u EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Rimu da Srbija uživa nedvosmislenu podršku Italije na svom evropskom putu, ali i u okviru bilateralnih odnosa.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2014.

13:30

Default images

On je ponovio da neće nikoga u EU da moli za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Rekao sam (Mateu) Renciju da smo veoma zahvalni na načinu na koji nas Italija podržava, da nikoga ništa ne molimo, da ni na koga nikada nismo ljuti, pa i na one koji od Srbije ponekad možda od Srbije traže i više od onoga što je moguće, da verujemo da će naše reforme dati rezultate", rekao je Vučić.

On je rekao da je Italija tražila otvaranje poglavlja do kraja godine, da su doneli rezoluciju u parlamentu, i da će i u Evropskom parlamentu izraziti svoju želju i pokazati jasnu privrženst i poršku Srbiji na njenom evropskom putu.

"Ja sam rekao Renciju da nisam i neću nikoga da molim ni za šta. U ime Srbije bih bio u stanju da molim šta god hoćete, ali za otvaranje datuma neću da molim nikoga. I mislim da su naši italijanski domaćini i prijatelji to odlično razumeli i mislim da su to svi i te kako dobro razumeli", naglasio je Vučić.

On je rekao, da za razliku od nekih u prethodnim godinama, neće imati nameru da se dodvorava ni svom narodu ni bilo kome drugom.

"Ako vi niste videli za šest meseci velike reforme, a video ih je jedan Mateo Renci i mnogi svetski lideri, i vide ih od Zakona o radu, o stečaju, penzijama, do mera fiskalne konsolidacije i aranžmana sa MMF, ako to sve niste videli i ako to nije bilo dovoljno, pa izvinite šta želite da vas molimo. Kažite. Ima nešto oko Kosova - pa kažite šta, da vidimo možemo li ili ne možemo. Ovako na ćutanje ne umem da odgovaram i neću da molim nikoga ništa", poručio je Vučić.

On je ocenio da su razgovori sa italijanskim kolegom bili izvanredni i o budućnosti Srbije u Evropi i o bilateralnim odnosima i tome kako da Srbija privuče još više italijanskih investitora.

Prema njegovim rečima, Italija je najveći trgovinski partner Srbije, a trgovinska razmena je tri milijarde 567 miliona evra.

"Očekujemo da je povećamo u narednom periodu. Mislim da imao dobre izglede, dogovorili smo se da Mateo Renci u aprilu poseti Beograd, u maju ćemo mi na EXPO u Milano. Učvršćivaćmo odnose i približavaćemo dve zemlje", reako je Vučić, dodavši da je bio oduševljen energijom italijanskog premijera.

"On mi je rekao jednu veliku stvar, rekao je to i Đorđo Napolitano (predsednik Italije), ali posebno naglašavam način na koji je to rekao Renci: nastavite sa reformama jer to pokazuje i energiju i ideale i želju da nešto promenite a ne samo da se neko održava na vlasti a da se ništa ne dešava", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je veliku podršku po tom pitanju dobila i od Napolitana, koji je rekao da je veoma važno da "izdržimo na tom polju" i da Srbija bude ne samo pristojna i normalna, već moderna i uspešna zemlja.

"I mi ćemo to da uradimo", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je u Rimu razgovarao sa predsednicom MMF Kristinom Lagard, predstavnicima italijanskih kompanija.

"Ferero i Kremonini dolaze u Srbiju, Geoks je već prisutan, ove godine treba da počne da radi fabrika sa 1.200 zaposlenih u Vranju.. Sve je na dobrom putu, sve funkcioniše. Očekujem dolazak i velikog broja biznismena sa Rencijem u Beograd ", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, jedna od tema razgovora je bio i projekat Južni tok.

"Razgovarali smo o tome kako da nađemo rešenje za budućnost kada je reč o energetskoj bezbednosti. Renci mi je govorio o čemu oni razmišljaju, mi moramo da napravimo proračune i da vidimo šta je to najisplativije za Srbiju. Nekako su Srbija i Mađarska u najtežoj poziciji, ali ćemo naći rešenje i naši građani po tom pitanju ne treba da brinu", rekao je Vučić.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, italijanski premijer je naglasio da je Italiji odnos sa Srbijom veoma važan, kao i da će Italija biti najvažniji partner Srbije na putu ka EU.

Renci je istakao da je ekonomska saradnja dve zeml?e od velikog značaja i predložio da se u aprilu naredne godine u Beogradu održi poslovni forum. Italijanski premijer se založio za što veće učešće srpskih kompanija na EXPO 2015 u maju mesecu u Milanu, navedeno je u saopštenju.

Vučić u Rimu treba da razgovara i sa predsednikom Senata Pjetom Grasom, a prethodno je obavestio predsednika Italije Đorđa Napolitana o reformama koje je Srbija započela i o statusu procesa pridruživanja EU

Vučić je, tokom razgovora sa Napolitanom u Rimu, naglasio da je Srbija uspela da očuva unutrašnju stabilnost, uprkos teškim reformama koje sprovodi, kao i da postane stub stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Italija je u 2013. postala najveći trgovinski partner Srbije i ja očekujem da ćemo u 2014. godini imati povećanje trgovinske saradnje. Srbija smatra Italiju svojim iskrenim prijateljem", istakao je Vučić zahvalivši na podršci i razumevanju koje Italija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Napolitano je pohvalio reforme koje sprovodi srpska vlada i savetovao premijeru Vučiću da je važno izdržati, bez obzira na težinu reformi, a narodu Srbije poslati jasnu poruku da reforme, kako god teške bile, u bliskoj budućnosti donose bolji život.

Napolitano je istakao da je Italija pružala punu podršku Srbiji u procesu evroatlantskih integracija i dodao da će Italija nastaviti uporno da traži od evropskih partnera da roces prijema Srbije u EU bude što pre okončan, sapštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić nastavlja jednodnevnu posetu Italiji sastankom sa premijerom Mateom Rencijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: