Obrenovac: Strah od svake kapi kiše

Beograd -- Obilne padavine nisu zaobišle Obrenovac, čiji stanovnici posle majske katastrofe sada ne strahuju od izlivanja reka, već od loše kanalizacije.

Izvor: B92
Podeli

U pojedinim delovima naselja atmosferska i komunalna kanalizacija nisu odvojene, velike količine vode završavaju u glavnom kolektoru i tu nastaje zastoj. Umesto da bude ispumpana, voda se vraća u niže delove grada.

"Mi smo dugo, čak i sada posle poplava apelovali da materijal koji se baca, kao dok su ljudi čistili stanove, da ne opterećuje kanalizacionu mrežu. Ali smo nalazili i ulja i grede i materijal koji je dovodio do zastoja rada pumpi, tako da to dovodi to toga da imamo povremeno problem u radu. Trudimo se da otklonimo sa onim čime raspolažemo, uglavnom nam pomaže Beogradski vodovod i kanalizacija dok ne obavimo to čišćenje jama, za nekih desetak dana", kaže Nenad Radojević, direktor kanalizacije Obrenovac.

U naselju Virage dovoljna je malo jača kiša da voda dođe do kolena. Da li je kriv investitor koji je gradio zgrade ili komunalno preduzeće koje je zaduženo za održavanje kanalizacije Gordanu koja u naselju živi ne interesuje. Želi rešenje.

"Naravno da strepimo od kiša. ovde nema više ni da se uđe normalno, ni da se spava, ni da se živi. normalno da se strepi jer smo tek shvatili gde smo i šta smo. Gde god smo se obratili, neki su nam rekli 'što ste kupili stan u rupi'. a tražila sam samo rešenje kanalizacije", kaže jedna Obrenovčanka.

Milunka je nov stan svoje unuke počela da sređuje iz početka od porodičnog novca ne znajući ni kada će joj država isplatiti obećani novac, ni koliko će ga biti.

"Kiša pada i eto ti, mi se svaki dan plašimo da li će opet biti poplava da li neće", kaže Milunka.

Naselje Braća Jugović još ne može da izađe na kraj s posledicama majskih poplava. Pored novih, isplivali su i stari problemi.

"Svaka i najmanja kiša kada padne, tu je bara. Leži voda, ne može zemlja da prima tu vodu, sve je zagađeno, strašno. ne može da se uradi ništa", kaže Živojin Jovanović.

Naselje nastalo pedesetih godina prošlog veka nema kanalizaciju i voda nema gde da ode.

Grupa iz naselja Braća Jugović, nezadovoljna iznosom novčane pomoći i brzinom kojom ona stiže, najavljuje da će sutra na jedan sat u znak protesta izaći na Kolubarski most.

strana 1 od 302 idi na stranu