"Preglasavanje Srba uzrok rata"

Svedok odbrane Nenad Kecmanović izjavio na suđenju Ratku Mladiću da je uzrok rata bilo protivustavno muslimansko-hrvatsko "preglasavanje Srba" u Skupštini BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2014.

16:25

Default images

To je, kako je ocenio Kecmanović, bilo "prvo direktno narušavanje nacionalne ravnopravnosti u BiH", propisane Ustavom i zakonima. Ni za tu odluku, ni za kasnije referendumsko proglašavanje suvereniteta BiH nije postojala ustavna dvotrećinska većina jer su se Srbi tome protivili, rekao je svedok.

"Neverovatno je kako je preko toga prešla medjunarodna zajednica”, kazao je Kecmanović, u to vreme sarajevski profesor.

Po Kecmanoviću, to se dogodilo u kontekstu zalaganja lidera Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića za stvaranje "islamske teokratije... od Maroka do Indonezije", koju je opisao u svojoj Islamskoj deklaraciji, a u kojoj bi "manjine imale ograničena prava".

Izetbegovićevu odgovornost za izbijanje sukoba, Kecmanović je sugerisao i podsećajući na njegovu izjavu u parlamentu kojom je "dao prednost suverenitetu BiH čak i u slučaju da to vodi direktno u rat".

Svoje učešće u radu Predsedništva BiH, od aprila do jula 1992, pošto su ga napustili srpskih predstavnici Biljana Plavšić i Nikola Koljević, Kecmanović je objasnio time što je, na njegov zahtev, ponovo uveden princip konsenzusa, odnosno veta pri donošenju odluka. "U praksi, medjutim, to je bilo sistematski kršeno", kazao je.

O Kutiljerovom i svim drugim mirovnim planovima, svedok je izjavio da su predvidjali podelu BiH, i rekao da ga čudi zašto su bosanski Srbi bili stalno optuživani da je to njihov cilj.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je Kecmanovića podsetio da je u ranijim svedočenjima u predmetima Kvočka i Karadžić izjavio da su srpske snage počinile zločine nad Muslimanima u Prijedoru i tamošnjim logorima. Taj iskaz, svedok je nastojao da relativizuje tvrdeći da je, u medjuvremenu, dobio nove informacije da "nije baš
tako bilo".

Kecmanović je, na sugestiju tužioca, potvrdio da je u Sarajevu "iskusio granatiranje" kojim je, kao i ostali gradjani, "bio zastrašen", i da je, kao i svi, "strahovao za život". Prihvatio je i da su granate sa srpskih položaja oko grada ranjavale i ubijale civile.

Tužilac je Kecmanovića podsetio i na njegovu izjavu s ranijih sudjenja da je "nadmoćna srpska artilljerija pustošila centralni i stari deo grada".

"Pustošila, oštećivala, razarala - suština rečenice stoji", prokometarisao je svedok posle kraće raspravo o ispravnosti prevoda sa engleskog.

Dodao je, medjutim, da "to nisu bili projektili koji ruše zgrade", iako su "mnoge fasade bile pogodjene".

Kecmanović je rekao da je mnogo teža oštećenja od granata s muslimanske teritorije kasnije video u naselju Grbavica koje je bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Kecmanović će sutra nastaviti da odgovara na pitanja tužioca.

Mladić (71), ratni komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem; za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i za uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, dve 1992-95. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: