Šabac:Ozbiljno, ali stabilno stanje

Situacija u Šapcu je ozbiljna, ali stabilna. U ovim trenucima ojačava se obala, kako bi se mirno dočekala noć. Nasip, koji je danas probila Sava, zatvoren.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.05.2014.

18:27

Default images

Pripadnici vojske i policije i šabački dobrovoljci su danas uspeli da zaustave prodor reke Save kroz nasip u sektoru Revenica u selu Drenovac, nedaleko od Šapca.

Prema rečima zamenika šefa Štaba za vanredne situacije u Šapcu Bobana Birmančevića, apelu da pomognu brzo se odazvalo više od hiljadu građana koji rade na pojačavanju bedema u rejonu Čevrntija, crpne stanice i Drenovca.

Kako je javio naš novinar, taj nasip je izgrađen davno, još pedesetih godina, i nikada nije došlo do ovakve situacije. Bedem je i dalje iznad nivoa Save, ali su problem donji delovi nasipa koji su pretvoreni u blato.

Naš repoter Nenad Nešić kaže da je čitavog dana "na terenu" oko 10.000 ljudi, koji neumorno rade na sanaciji nasipa.

Sve ranije donete mere su i dalje na snazi, izjavio je Birmančević, koji je dodao da je situacija stabilna.

"Svi resursi i zadaci su prebačeni na pravcu kriznog žarišta, a to su tri mesta. Zatvoreno je ono što je bilo otvoreno, ali ne možemo biti sigurni da se neko novo krizno žarište neće pojaviti", rekao je on nakon sednice kriznog štaba.

Birmančević je naveo da će u naredna četiri sata biti urađeno sve što je potrebno da se ojača obala kako bi se mirno dočekala naredna noć.

On je rekao da se, ukoliko do 21 sat budu završeni svi zadaci, nada da će građani sutra moći da budu obavešteni da se situacija smirila ili da je mnogo mirnija nego što je u ovom trenutku.

Sava kod Šapca je u opadanju, vodostaj je 636 centimetara i opada za po jedan centimetar na čas.

Bedemi od vreća s peskom su popustili u najnižoj zoni jer su se, po rečima šefa Štaba za vanredne situacije Šapca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, pretvorile u blato.

U 11 sela tog grada lociranih neposredno uz obalu naloženo je evakuisanje stanovništva koje sprovodi policija jutros od 10 časova.

Obavlja se evakuacija 8.500 ljudi iz sela uz Savu kod Šapca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: