SB danas o referendumu na Krimu

Njujork -- Savet bezbednosti UN održaće vanrednu sednicu na kojoj će glasati o rezoluciji u kojoj se osuđuje predstojeći referendum na Krimu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovu rezoluciju su podržale zapadne zemlje.

Sednica će početi u 11 sati po lokalnom vremenu, a sazvana je na zahtev SAD.

Neimenovane diplomate su rekle da će Rusija uložiti veto.

Pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu, agencija AFP je prenela da zasad nije jasno kako će Kina glasati.

Drugi diplomata je istakao da je "cilj rezolucije da se postigne da Kina bude uzdržana i da bi se Rusija još više izolovala".

To će biti sedma sednica Saveta bezbednosti UN posvećena situaciji u Ukrajini u poslednjih dve nedelje, ali nijedna dosad nije okončana konkretnim dogovorom ili akcijom.

Savet bezbednosti UN ponovo je u četvrtak razmatrao situaciju u Ukrajini, a SAD su ponudile nacrt rezolucije kojom bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim.

Prema navodima diplomata koje prenosi Rojters, rezolucija bi pozvala zemlje da ne priznaju rezultate referenduma na Krimu, čiji je parlament već izglasao da želi da se pripoji Rusiji.

Ali Rusija, jedna od pet stalnih čalnica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, jasno je stavila do znanja da je protiv tog nacrta rezolucije, pa je odlučeno da se glasanje o njoj odloži najkasnije do subote kako bi bilo vremena za dalje pregovore, navodi britanska agencija.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu