Krim se poziva na stav MSP o Kosovu

Simferopolj -- Deklaracija nezavisnosti Autonomne Republike Krim i Sevastopolja u prvom pasusu se poziva na slučaj Kosova i mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010.

Izvor: Beta
Podeli

Krimski parlament proglasio je danas deklaracijom nezavisnost tog poluostrva od Ukrajine uoči referenduma o pripajanju te teritorije Rusiji, koji će se održati nedelju.

"Deklaracija o nezavisnosti autonomne oblasti Krima i grada Sevastopolja" usvojena je s 78 glasova od prisutnih 81 poslanika, javio je krimski parlament, koji vlasti u Kijevu smatraju nelegalnim.

"Mi, članovi Vrhovnog veća Autonomne Republike Krim i gradskog veća Sevastopolja, na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dokumenata koji prepoznaju pravo naroda na samoopredeljenje, uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo, zajedno donosimo ovu odluku", navodi se u deklaraciji objavljenoj na sajtu krimske Rade.

U deklaraciji se navodi da je "Republika Krim demokratska, sekularna i multietnička država", koja je "nezavisna i suverena" i koja će se ponašati u skladu sa ishodom referenduma na kome će biti predloženo pripajanje Ruskoj Federaciji u vidu novog subjekta.

Krimski parlament je zakazao za 16. mart referendum na kojem će se građani izjasniti o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji. Odluka o referendumu je doneta pošto je prozapadna opozicija smenila vlast u Ukrajini.

Ruska Duma će 21. marta razmatrati predlog o pripajanju stranih teritorija koje izraze takvu želju, kao što je slučaj sa Krimom, ali i ubrzanje procedure izdavanja pasoša građanima tih područja.

"Zemlje u kojoj smo živeli više nema"

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da, čak i ako se u Ukrajinu vrati vlada smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, Krim neće ostati u njenom sastavu pod pređašnjim uslovima.

"Zemlje u kojoj smo živeli više nema. Idemo svojim putem i nameravamo da taj put prođemo što brže", rekao je Konstantinov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao da je povratak autonomne pokrajine u Ukrajinu pod ranijim uslovima "isključen".

"Već smo prošli taj period, sada je to nemoguće, već smo krenuli dalje", rekao je Konstantinov.

Parlamentarci Autonomne Republike Krim usvojili su ranije danas Deklaraciju o nezavisnosti Krima, koja je potrebna za sudske postupke kao deo ulaska te teritorije u sastav Rusije i od značaja je za prestojeći referendum.

Referendum o statusu Krima će biti održan 16. marta.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu