Muke sa snegom i vetrom u reginu

Sneg, olujni vetrovi i nanosi prave probleme u evropi od Austrije do Rumunije. Zavejani Koruška i Tirol, u Sloveniji saobraćaj otežan, Rumunima pomaže vojska.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

12:49

Default images

Obilne snežne padavine praćene lavinama zahvatile su delove austrijskih pokrajina Koruška i Tirol, snažan vetar, snežni nanosi i led uzrokuju probleme i u saobraćaju u Sloveniji, dok je u pojedinim okruzima u Rumuniji u rešavanje neprilika izazvanih snegom uključena i vojska.

Koruška i Tirol od sinoć su suočene sa obilnim snežnim padavinama i u pojedinim regionima u roku od par sati napadalo je do 120 santimetara novog snega.

Zbog velikih količina snega u više opština u Koruškoj đaci koriste slobodan dan, a u istočnom delu Tirola zatvoreno je 16 škola. Takođe, lavine su zatrpale jednu kuću i jedan automobil, a vozni saobraćaj je u potpunom prekidu na severu zemlje.

Ističući da je na pojedinim mestima palo do 1,2 metara snega, portparol Austrijske železnice OeBB Kristof Poš rekao je da je izuzetno visok rizik da vozovi budu zatrpani i da ne putnici ne mogu da budu evakuisani.

Ekipe za raščišćavanje snega iz čitave Austrije upućene su u Korušku, kako bi oslobodili zavejane puteve.

Uspostavljen je krizni štab i zatražena pomoć vojske, a izdato je upozorenje pri putovanju u Tirol i Korušku i apel na gradjane da putovanje odlože. Na skali od pet, u Tirolu je nivo opasnosti od lavina povećan na "četiri".
Sneg u Ljubljani (Foto: Beta/STA)
Velike količine snega i led izazivaju probleme širom Slovenije, naročito na severozapadu i u pravcu iz Ljubljane ka morskoj obali, gde je saobraćaj u prekidu, javila je agencija STA.

U regionu oko Postojine ledena oluja izazvala je prestanak napajanja strujom a vrtići i škole su zatvoreni.

Izmedju Ljubljane i Sežane na jugozapadu obustavljen je železnički saobraćaj i umesto njega obezbedjen autobuski prevoz, navodi slovenačka agencija, dodajući da su problemi u saobraćaju registrovani i na zapadu i severozapadu zemlje, gde je u četvrtak u nekim delovima napadalo do pola metra snega.

Za severozapadni deo Slovenije Agencija za zaštitu prirodne sredine izdala je "crveno" upozorenje, uz objašnjenje da ono znači mogućnost ekstremnih vremenskih prilika i velike opasnosti za imovinu i ljudske živote. I za danas i tokom vikenda, meteorolozi predvidjaju sneg i kišu, sa temperaturom oko nule.
Rumunska vojska (Foto: Beta/AP)
U Bukureštu je vicepremijer Gabrijel Oprea, koji obavlja dužnost ministra unutrašnjih poslova, saopštio je kasno sinoć da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odredilo da se 6.000 pripadnika policije, žandarmerije i vatrogasne službe angažuju na 120 lokacija odsečenih zbog nedavnih snežnih nanosa.

Ministarstvo odbrane Rumunije je, pak, saopštilo da su vojnici trenutno angažovani u više od 20 operacija u okruzima pogodjenih snežnim padavinama, prenela je agencija Adjerpres.

Do sada je 1.970 pripadnika vojske sa 203 komada opreme angažovano na zahtev organa lokalne uprave u misijama u oblastima koje su odsećene snežnim nanosima. U operacijama vojska uklanja sneg i raščišćava pristup putevima, evakuiše i spašava zavejane stanovnike, navela je rumunska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: