Nedelja, 20.10.2013.

15:14

Zajedno za Srbiju uskoro i stranka

Šef poslaničkog kluba “Zajedno za Srbiju” Dušan Petrović izrazio je očekivanje da će do kraja godine biti formirana istoimena politička partija.

Izvor: Tanjug

Default images

Formalna procedura za to započeta je danas u Kruševcu na sastanku Glavnog inicijativnog odbora.

Osnovi politike kojima će se rukovoditi politička stranka “Zajedno za Srbiju” su samouprava, solidarnost i Evropa, rekao je novinarima Petrović uoči sednice odbora.

On je precizirao da je reč o promeni političkog i ustavnog sistema kako bi Srbija postala snažna država sastavljena od regiona.

Dvadesetpet godina ne uspevamo da napravimo ključne iskorake u promeni društva, načina na koji funkcioniše država, u funkcinisanju javnih servisa, prosveti, javnim preduzećima zato što nemamo dovoljno instrumenata, zbog toga zemlja treba da uđe u proces ustavnih promena", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da se preko svojih nadležnosti stara o vojsci, unutrašnjim poslovima, bezbednosti, monetarnoj i spoljnoj politici o sudovima i tužilaštvima, a da sve drugo treba da bude predmet samouprave.

Petrović je dodao da Srbija treba da preuzme inicijativu da se sa susedima uđe u proces usklađivanja politike, poljoprivredne, industrijske, trgovinske, prosvetne, zdravstvene, saobraćajne, rekavši da bi to bilo višestruko korisno najpre u ekonomskom smislu, a onda i po pitanju evropskih integacija.

Govoreći o decentralizaciji, Petrović je ukazao da su dve najmoćnije države na svetu i Evropi, SAD i Nemačka najviše decentralizovane zemlje, te da i u Americi i u Nemačkoj ljudi biraju svoje predstavnike i odlučuju šta bi u tim manjim zajednicama trebalo da se desi.

To je, uveren je Petrović, suštinski lek protiv korupcije.

Kada je reč o ekonomiji, Petrović ocenjuje da je dobro što je sleteo Etihadov avion u Beograd, kao što je dobro da Al Dahra uloži novac u našu zemlju, ali smatra da to sve nije dovoljno da se Srbija pokrene.

Petrović vidi veliku šansu da od proizvodnje hrane u Srbiji živi bolje nego danas, kako je procenio, dva i po miliona ljudi.

Potrebno je nekoliko ključnih stvari da kao država učinimo, da imamo sisteme za navodnjavanje, 30- tak logističkih centara gde mogu da se prodaju voće i povrće, da imamo jasan sistem agrarne politike, da vratimo na posao 1.600 agronoma koji su izbačeni sa posla kako bi poljoprivrednici imali savetodavnu pomoć”, ukazuje Petrović.

Sastanku u Kruševcu prisustvovali su poslanici Miodrag Đidić, Sonja Čeković, Boško Ristić, Miodrag Marković, Zlatko Dragosavljević, Nebojša Zelenović i 67 predsednika inicijativnih odbora.

"Vanredni izbori su realna opcija"

Šef poslaničkog kluba “Zajedno za Srbiju” Dušan Petrović ocenio je danas da su vanredni parlamentarni izbori vrlo realna opcija, ali da to zavisi od stranaka koje u ovom trenutku čine parlamentarnu većinu.

Niko u ovom trenutku ne zna da li će ih biti ili neće, ali sa vanrednim parlamentarnim izborima je uvek jednostavna stvar. To je odluka stranaka koje čine parlamentarnu većinu i ukoliko oni odluče da više neće funkcionisati u ovakvom sastavu, mi ćemo imati izbore”, rekao je Petrović novinarima u Kruševcu.

Na pitanje da li je imao kontake sa Srpskom naprednom strankom ili sa DS-om ili LDP-om, imajući u vidu nova “pregrupisavanja” na političkoj sceni, Petrović je kazao da ima, kako je rekao, normalne kontakte sa svima, strankama koje čine parlamentarnu većinu i strankama opozicije.

Mi imamo svoje poglede na to kako bi stvari u Srbiji trebalo da izgledaju i šta bi trebalo da se promeni da postanemo snažnije društvo i jača zemlja koja može da rešava pre svega ekonomske probleme koje imamo, a onda i kako da svakodnevni život postane konforniji, bolji i udobniji”, rekao je Petrović.

On je naveo i da će "Zajedno za Srbiju" u budućnosti, ukoliko bude u prilici, a kako je rekao, veruje da hoće, praviti dogovore sa svakim ko u ovom trenutku smatra da Srbija treba da ide u Evropsku uniju.

Zajedno za Srbiju” ima članove koji su iskusni u politici, kao i nove, obrazovane mlade ljude, kazao je Petrović, izražavajući uverenje da će partija, koja je danas zvanično započela proceduru za formiranje, biti jedna sasvim nova pojava u srpskoj politici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: