Svet 1

15.05.2024.

23:25

Rat – dan 811: Rusi zauzimaju; Dejstvuje PVO; Šalju specijalne jedinice

Rat u Ukrajini – 811. dan. Na ukrajinskom frontu se nastavljaju žestoke borbe, ruske snage napadaju na Harkovskom, Kramatorskom i Pokrovskom pravcu.

Izvor: B92.net

Rat – dan 811: Rusi zauzimaju; Dejstvuje PVO; Šalju specijalne jedinice
Profimedia

Podeli:

Napadaju i u Vovčansku gde su trenutno okršaji na severnoj periferiji grada.

Završeno

22:56

Dejstvuje PVO

U Sevastopolju je aktivirana PVO, nekoliko vazdušnih ciljeva već je oboreno, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

20:52

Ukrajinci prebacili elitnu jurišnu brigadu kod Časovog Jara

Oružane snage Ukrajine prebacile su elitnu jurišnu brigadu nacionalne policije Ukrajine "Ljut“ na harkovski pravac kod Časovog Jara, saopštile su bezbednosne agencije.
 

20:51

Nova eksplozija

Eksplozija je odjeknula u Poltavskoj oblasti Ukrajine, saopštio je ukrajinski portal "Obščestveno“.
 

17:11

Ukrajinci napali, ima ranjenih

Gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki saopštio je da ukrajinska vojska granatira mesto Kamenka Dnjeprovska i da u napadu ima ranjenih.
 

17:10

Javili se Ukrajinci

Oružane snage Ukrajine demantovale su da su izgubile Rabotino.

"Informacije o navodnom zauzeću sela Rabotino od strane ruske vojske nisu tačne“, rekao je portparol Snaga odbrane Juga Dmitrij Pletenčuk.
 

14:48

Blinken u Kijevu: SAD ne podržavaju Ukrajinu da gađa mete u Rusiji američkim oružjem

Američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom konferencije za medije u Kijevu rekao kako SAD ne ohrabruju Ukrajinu da mete u Rusiji gađa oružjem koje je stiglo iz Amerike, ali i da veruje da Kijev sam treba da donosi odluke, preneo je Rojters.

Najavio je da bi američki predsednik Džozef Bajden u narednim nedeljama mogao da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

14:47

Granatiran Dnjepar, poginule dve osobe

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti Sergij Lisak naveo je da je u granatiranju grada Dnjepra pogođena infrastruktura i da su poginule dve osobe, preneo je Rojters.

U objavi na Telegramu naveo je da ima i povređenih, ali nije govorio o detaljima.

14:20

Rusi napreduju

Ruska vojska napredovale su i učvrstile položaje i centru sela Staromajorsko na zaporoškom pravcu, rekao je predsednik komisije Javne komore Rusije za pitanja suvereniteta Vladimir Rogov.
 

13:12

SBU uhapsila šestoro navodnih ruskih agenata povezanih s napadom u Donjecku

Ukrajinska policija uhapsila petoricu muškaraca i jednu ženu koji su optuženi da su pomogli ruskim snagama da usmere raketni napad na stambenu zgradu u kojoj je poginulo deset ljudi i povređeno više od 80, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Šestoro osumnjičenih su optuženi za izdaju i suočavaju se sa doživotnim zatvorom.

U svom Telegram kanalu, SBU je saopštila da su navodni ruski agenti pomogli u koordinaciji dvostrukog udara na grad Pokrovsk, u Donjeckoj oblasti, u avgustu prošle godine, prenosi Kijev indipendent. U tom napadu je ubijeno deset ljudi, uključujuci nekoliko spasilaca koji su pomagali povredjenima nakon prvog udara, a koji su nastradali u drugom raketom udaru 40 minuta kasnije.

SBU je saopštila da je njih šestoro takođe pomoglo u gađanju ukrajinskih snaga u pravcu Avdijevke. Iz ukrajinske agencije je dodato da su svi osumnjičeni regrutovani preko Telegram kanala na kojima su postavljali antiukrajinski sadržaj.

Iako su delovali odvojeno, SBU je saopštila da je sve njihove akcije koordinirao rukovodilac ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koji je identifikovan.
 

12:20

Ruska vojska u potpunosti je oslobodila Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

12:12

Dronovi u akciji

11:56

Zaharova: Uništićemo ih

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će ruske snage uništiti svu američku vojnu opremu koju dobija Ukrajina, preneo je Rojters.

Dodala je kako je preuzimanje imovine Ruske centralne banke u suprotnosti sa zakonima zemalja koje to pokušavaju da učine i da je zamrzavanje ruske imovine na Zapadu ekonomska agresija i deo hibridnog rata protiv Rusije.

11:17

Rusi zauzimaju položaje na ulicama grada

Situacija u Volčansku, u Harkovskoj oblasti je izuzetno složena, ruske snage zauzimaju položaje na ulicama grada, rekao je pripadnik ukrajinske policije Aleksej Harkovski, prenosi "Strana".

10:20

Stiže još jedan Patriot?

Sjedinjene Američke Države razmatraju prebacivanje još jednog sistema Patriot u Ukrajinu, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa ovim pitanjem.

Sistem uključuje radare i kontrolne stanice, raketne bacače i vozila za podršku. Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je u utorak prenos još jednog kompleksa Patriot u Ukrajinu.

Ranije su zapadni mediji pisali da Ukrajina u poslednje vreme obara manje ruskih projektila.

10:10

Bespilotne letelice izazvale požar

Požare na skladištu nafte i trafostanici u ruskim oblastima Belgorod i Lipeck izazvale su bespilotne letelice koje je lansirala Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

U napadu je oštećeno naftno skladište Oskolneftesnab u blizini grada Starog Oskola u ruskoj oblasti Belgorod i trafostanica Jeleckaja u Lipeckoj oblasti, prenosi Rojters, pozivajući se na ukrajinski obaveštajni izvor.

"Ruska industrija koja je uključena u vođenje rata sa Ukrajinom ostaće legitimna meta za SBU. Mere za podrivanje vojnog potencijala neprijatelja će se nastaviti", rekao je obaveštajni izvor.

09:33

Povlače se

Ukrajinska vojska saopštila je da je morala da se povuče iz određenih oblasti na severnom frontu, u regionu Harkova, gde je Rusija 10. maja pokrenula novu ofanzivu.

U saopštenju ukrajinskog Generaštaba objavljenom noćas navodi se da se vojska promenila položaje u oblastima u blizini Lukijanca i Vovčanska.

"Kao odgovor na neprijateljsku vatru i juriš pešadije, naše jedinice su se premestile ka povoljnijim položajima kako bi spasile živote naših vojnika i izbegle žrtve", navodi Generalštab na društvenim mrežama.

08:57

Ukrajinci napravili novi potez


Ukrajinska vojska prebacuje tenkove "leopard" i švedska borbena vozila CV 90 na harkovski pravac, rekao je kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona u Javnoj komori Vladimir Rogov.
 

08:53

Restrikcije struje širom Ukrajine

Ukrajinski snabdevač električnom energijom "Ukrenergo" saopštio je da su zbog oštećenja kapaciteta jutros uvedene restrikcije struje koje će trajati nešto više od dva sata.

Restrikcija širom zemlje bilo je i sinoć, prenosi Rojters.

07:15

Na hiljade ubijenih Rusa

07:14

Ruske vazduhoplovne snage su u toku odbile vazdušni napad Ukrajine na Sevastopolj, a ruski sistemi PVO su iznad Krima oborili 10 balističkih raketa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

07:13

Guverner: Napad na skladište goriva u Rostovskoj oblasti

U napadu ukrajinskih dronova na skladište goriva u ruskoj Rostovskoj oblasti došlo je do dve ekspolozije, ali nije bilo povređenih, rekao je guverner regiona Vasilij Golubjov.

"Kao rezultat pada dve bespilotne letelice, dogodile su se dve eksplozije na skladištu goriva u Proletarskom okrugu, nije bilo žrtava", napisao je Golubjov na svom Telegram kanalu.

07:13

Zelenski otkazao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao je posetu Madridu kasnije ove nedelje gde je trebalo da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i kraljem Felipeom VI, saopšteno je iz kraljevske palate.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: