CG: Pritvor za Slobodana Šaranovića

U Budvi uhapšen Slobodan Šaranović, brat ubijenog vlasnika kazina Slavija Branislava, zbog sumnje da je umešan u ubistva Miloša Vidakovića i Nikole Bojovića.

Izvor: Beta, "Vijesti"

Četvrtak, 25.07.2013.

08:38

Default images

Crnogorska policija je potvrdila da je uhapsila Šaranovića i Ratka Koljenšića, a istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović im je odredio pritvor.

Šaranović je uhapšen u budvanskom naselju Dubovica, u svom stanu, koji su inspektori i pre nekoliko dana pretresali.

I direktor policije Srbije Milorad Veljović saopštio da je osim Šaranovića priveden i Ratko Koljenšić iz Nikšića, kao i da su oni uhapšeni zbog sumnje da su organizovali i izvršili ubistvo Nikole Bojovića ali i niz hlikvidacija u obe države.

U saopštenju Veljovića, navedeno je da su, takođe, u zajedničkoj akciji dveju policija, u Beogradu 16. jula ove godine lišeni slobode Slaviša Novaković, Miloš Vojnović i Goran Bojanić, svi iz Beograda, zbog postojanja osnovane sumnje da su učestvovali u izvršenju krivičnog dela ubistvo Miloša Vidakovića 2. jula u Budvi.

Šaranović i Koljenšić lišeni su slobode 24. jula po zahtevu tužioca za organizovani kriminal Srbije, a na osnovu raspisane međunarodne poternice i zamolnice upućene za pružanje međunarodne pravne pomoći Tužilaštvu za organizovani kriminal Crne Gore, u zajedničkoj akciji policija Crne Gore i Srbije, a na osnovu protokola o saradnji policija ove dve države, navedeno je u saopštenju iz Uprave kriminalističke policije.

Oni su lišeni slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su sa uhapšenim Milošem Delibašićem organizovali i izvršili krivično delo teško ubistvo Nikole Bojovića 29. aprila ove godine u Beogradu, kao i zbog sumnje da su pripremili niz likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori.

U međuvremenu, Viši sud u Podgorici odredio je ekstradicioni pritvor Šaranoviću i Koljenšiću. Inače, ekstradicioni pritvor može najduže trajati šest meseci, a nakon tog roka može biti produžen za još dva meseca.

Pozadina hapšenja i ubistava

Vidaković je ubijen 2. jula u Budvi, a nekoliko dana nakon toga policija je privela prve osumnjičene. U prestonici turizma, 16. jula uhapšen je Beograđanin Miloš Delibašić, zbog sumnje da je umešan u ubistvo Vidakovića. Istovremeno, u Beogradu su uhapišeni Miloš Vojinović, Goran Bojanić, Slaviša Novaković i još jedna osoba. Vojinović i Novaković se sumnjiče da su direktno učestvovali u ubistvu Vidakovića u Budvi, u kafiću u Starom gradu.

Direktor srpske policije Milorad Veljović je nakon toga najavio da hapšenjima u Budvi i Beogradu nije kraj i da predstoje nova. "Sa jednim i drugim tužilaštvom radimo na rasvetljavanju slučaja, na ovom se neće završiti. Preko ovog slučaja pokušavamo da rešimo još dva ubistva na području Srbije i jedno u Crnoj Gori.

"Na ovaj način smo pokazali da, shodno propisanom sporazumu između mene i Stojanovića (Slavka), zajedno radimo na rasvetljavanju najtežih krivičnih dela, pre svega iz organizovanog kriminala", kazao je Veljović tada, podsećaju "Vijesti".

On nije želeo da saopšti koja ubistva bi uskoro mogla biti rešena, ali je naglasio da je "sigurno da je pozadina mnogo dublja". "U cilju istrage vam ni ja ni kolege iz Crne Gore ne možemo reći o kojim ubistvima je reč. Znaćete ako sve bude dokazano i rešeno", rekao je Veljović.

Čelnici dve policije saopštili su tada da je hapšenjem Delibašića, Vojinovića, Bojanića i Novakovića osujećeno još nekoliko likvidacija koje je ta grupa pripremala. Međutim, niko od njih nije precizirao ko su bile mete uhapšenih.

Nikola Bojović, zbog čijeg je ubistva navodno uhapšen Slobodan Šaranović, ubijen je u centru Beograda 29. aprila 2013. Nakon ubistva brata, Luka je navodno naredio pripadnicima svog klana da privatnu istragu vode isključivo u Crnoj Gori, zbog sumnje da je naručeno upravo iz crnogorskih mafijaških krugova

Slobodanov brat Branislav bio je vlasnik lanca kockarnica, a ubijen je 2009. ispred kazina na Dedinju. Odmah nakon ubistva svoga brata, Sobodan je javno ponudio šestocifreni iznos u evrima ubicama svoga brata ako otkriju imena naručilaca likvidacije.

Da li će hapšenjem Šaranovića, koje je rezultat saradnje dve policije, inspektori konačno okončati istragu o ubistvu Bojovića i Vidakovića, zavisi od dokaza koje će predati tužilaštvu, a koje su tokom istrage prikupili.

Nijedan od više čelnika crnogorske i srpske policije, ali ni Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, koje su “Vijesti” sinoć zvale nisu hteli zvanično da komentarišu Šaranovićevo hapšenje. Iz tih policija rekli su da je velika akcija u toku i da će svi detalji biti saopšteni danas.

Beogradski mediji su još u maju objavili da je srpska policija sklopila mozaik ubistva Nikole Bojovića i da vjeruju da je on likvidiran iz osvete zbog ubistva Dženana Ramovića, Slobodana i Danila Radonjića i njihovog kuma, crnogorskog biznismena Branislava Šaranovića, Slobodanovog brata. Sva trojica ubijena su u Beogradu, a iza svakog zločina postojala je sumnja da su ubistva izvršena po naređenju Luke Bojovića.

"Vijesti" sinoć nisu dobile potvrdu da li je Šaranović zadržan u pritvoru, kao ni kakve je dokaze policija prikupila protiv njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: