Eštonova: Čekam odgovor Vašingtona

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila da je od vlasti SAD zatražila razjašnjenje povodom navoda da su američke službe špijunirale evropske institucije.

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

22:53

Default images

"Čim smo videli izveštaje, Evropska služba za spoljne poslove je zatražila od američkih vlasti u Vašingtonu i Briselu hitnu proveru i razjašnjenje ovih optužbi", navela je Ešton u saopštenju dostavljenom medijima.

Nemački nedeljnik "Špigel" je objavio da je američka Nacionalna agencija za bezbednost postavila prislušne uređaje u misijama EU u Njujorku i Vašingtonu i tajno nadzirala elektronske komunikacije Evropskog saveta u Briselu.

Ovo je izazvalo oštru reakciju predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, koji je sinoć izjavio da je "šokiran i ozbiljno zabrinut" zbog ovih izveštaja.

Ešton je u mnogo blaže intoniranom saopštenju rekla da su američke vlasti "obećale da će ispitati navode i da će nam se ubrzo javiti".

"Mada je jasno da ima razloga za zabrinutost, nećemo se oglašavati o ovome dok se stvari ne razjasne", poručila je Ešton u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: