Srbi obeležili Vidovdan (FOTO)

Širom Srbije danas je obeležen Vidovdan i 624. godišnjica Boja na Kosovu, a centralne proslave organizovane su u Kruševcu, prestonom gradu kneza Lazara.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.06.2013.

19:56

Default images

U Kruševcu je održana svečana sednica Vlade Srbije, prvi put van Beograda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić predvodio komemorativnu ceremoniju u tom gradu.

Vidovdan je, liturgijama u manastirima Gračanica i Visoki Dečani, kao i parastosom na Gazimestanu, obeležen i na Kosovu i Metohiji, gde je došlo do incidenta, u kome je prilikom kamenovanja autobusa koji su prevozili Srbe sa Gazimestana bilo povređenih. Više osoba je povređeno, među kojima je bio veliki broj dece. Jedna devetnaestogodišnja devojka je zadobila teže povrede.

Predsednik Srbije položio je venac kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, a jedan od najvećih nacionalnih srpskih praznika obeležen je i svečanom sednicom Vlade Srbije, sa koje je premijer Ivica Dačić poručio da je na današnji dan Srbija promenila svoje vekovno verovanje, način ponašanja, krajnji cilj i mit koji nas je toliko dugo terao da gledamo unazad i da ne idemo napred.
Foto: Tanjug
Dačić je na sednici saopštio i da će Vlada Srbije, nakon odluke Evropskog saveta o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Srbijom za priključenje EU, biti u stalnom zasedanju kako bi danas otvoreni pregovori bili završeni za četiri do pet godina.

Vicepremijer Aleksandar Vučić je na sednici, kojoj su prisustvovali svi ministri, ocenio da odluka o otvaranju pregovora Srbije sa EU predstavlja evropsku verifikaciju naše politike i da Evropa tom odlukom proglašava Srbiju partnerom.
Foto: Tanjug
Liturgiji u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su vicepremijer Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević.

Vučić je iz manastira Visoki Dečani poručio da je uveren da Srbija može obezbediti sigurniju i napredniju budućnost za sve svoje građane - za Srbe koji žive na Kosovu, ali i za sve građane Srbije bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.
Daèiæ u Kruševcu (Foto: Tanjug)
Vulin je Srbima na Kosovu poručio da nikada neće ostati sami i da ih Vlada Srbije neće ostaviti, kao i da narod u pokrajini mora da zna da će biti zaštićen, da se radna mesta neće gasiti i da će svaki sporazum koji je postignut biti u funkciji boljeg i sigurnijeg života građana.

Liturgiju u Gračanici služio je patrijarh srpski Irinej, čija je poruka bila da se Srbi na Kosovu ne smeju deliti prema političkim partijama, već da ostanu jedinstveni kao jedna velika "srpska pravoslavna partija".
Foto: Tanjug
Vidovdan je obeležen i u drugim gradovima u Srbiji, a u Beogradu su pristalice Demokratske stranke Srbije organizovale protestnu šetnju ka Vladi Srbije, jer smatraju da se vlast odriče Kosova i Metohija da bi dobila datum o otpočinjanju pregovora sa EU.
Foto: Tanjug
Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. (odnosno 15. juna po starom kalendaru) na Gazimestanu.

Taj događaj u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.
Nikoliæ prima nagradu u Prokuplju (Foto. Tanjug)
Prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u Kruševcu je na svečanoj sednici Skupštine grada uručena Vidovdanska nagrada, najveće priznanje tog grada.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je prisustvovao danas Svetopličkom vidovdanskom saboru. On je tom prilikom primio Vidovdansku povelju koju dodeljuje udruženje Topličanin ispred crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: