AP: Haradinaju otvorena vrata

Oslobađanje Ramuša Haradinaja je najverovatnije prethodnica stupanja na mesto premijera Kosova, a njegov advokat je rekao da će se on odmah vratiti u politiku.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

10:29

Default images

"Posle ovakve odluke u Hagu, Haradinaj ima plan da se vrati u politički vrh na Kosovu"; rekao je advokat odbrane Ričard Harvi.

Očekuje se da će odmah po Haradinajevom povratku njegova i Tačijeva stranka postići zajednički sporazum o novoj vladajućoj koaliciji, kojim se i predviđa premijersko mesto za Haradinaja.

Javnost u Beogradu i Prištini očekuje da će bivši komandant OVK zauzeti visoku političku poziciju na Kosovu, a slično misle i u stranim agencijama.

AP je ocenio da se sada Haradinaju otvaraju vrata za povratak na političku scenu Kosova, koje je već "prekriveno" bilbordima sa njegovim likom, a građani nose majice sa njegovom slikom i porukom "lider koji drži reč".

Američka agencija navodi da je Haradinaj pre podizanja optužnice 2005. doživljavan kao ujedinjujuća snaga za podeljeno Kosovo i navodi da mu presuda predstavlja uvod za potencijalni povratak na političku scenu.

AP konstatuje da je ova oslobađajuća presuda za Haradinaja, kao i za dvojicu njegovih pomagača, Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja, donesena na prvom ponovljenom suđenju u istoriji haškog suda.

Britanska agencija Rojters u prvom izveštaju navodi i da je Tužilaštvo tvrdilo da je Haradinaj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proterivanja Srba, ali da je Sudsko veće zaključilo da ne postoje dokazi za to.

AFP prenosi reči sudije Bakonea Džastisa Molotoa da: "Veće smatra da Haradinaj nije kriv ni po jednoj tački optužnice".

I BBC prenosi da su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici oslobođeni i podseća da je Haradinaj, nekada premijer, najviše rangirani kosovski zvaničnik optužen pred Tribunalom.

Britanska stanica navodi i da pristalice Haradinaja smatraju da je suđenje bilo zasnovano na tankim dokazima.

"Slavlje i bes"

Nemački elektronski mediji i štampani u onlajn izdanjima objavili su u prvim reagovanjima agencijske vesti o oslobađanju bivšeg šefa kosovske vlade Ramuša Haradinaja, ukazujući da će to izazvati slavlje i bes.

To će za posledicu imati slavlje na Kosovu i bes u Srbiji, ocenjuje danas nemački konzervativni list "Frankfurter algemajne cajtung", u opširnom tekstu o istorijatu slučaja "Haradinaj".

Dnevnik "Velt" je u onlajn izdanju kratko objavio da je bivši šef kosovske vlade Haradinaj ponovo oslobođen po svim tačkama optužnice.

Magazin "Štern" navodi da je današnjom presudom sud u Hagu potvrdio prethodnu, takođe oslobađajuću presudu iz aprila 2008. godine.

Vest odmah preneli mediji u regionu

Gotovo svi elektronski mediji u regionu - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji su, praktično u prvim minutima nakon čitanja, preneli agencijske vesti o oslobađajućoj presudi bivšem komandantu OVK Ramušu Haridinaju.

RTRS podseća da je reč o novoj prvostepenoj presudi i da se očekuje da će na nju biti uložena žalba, dok banjalučke "Nezavisne novine" podsećaju da je protiv Idriza Baljaja i Ljahija Brahimaja vođen ponovljeni postupak zbog zločina nad albanskim srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine.

Agencija Anadolija navodi da je Veće Haškog tribunala zaključilo da nije postojao obrazac zlostavljanja civila na Kosovu i da se u Prištini sprema svečani doček za Hardinaja.

I agencija Fena je među prvima prenela vest o oslobađajućoj presudi za Haradinaja, Baljalja i Brahimaja. Vest o oslobađanju Hardinaja, Baljalja i Brahimaja preneo je i sarajevski portal “Klix.ba". Navodi se da Tribunal nije utvrdio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata.
Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovali u zločinima, a Veće Haškog tribunala smatra da su informacije tužilaštva neodređene.

Podgoričke "Vijesti" su u svom onlajn izdanju objavile da je Haški tribunal drugi put oslobodio Haradinaja, bivšeg vođu OVK, kao i da su sa njim oslobođeni Baljaj i Brahimaj. List ističe da je ova oslobađajuća odluka tribunala u Prištini dočekana velikim vatrometom i pred velikim ekranom na Trgu Majke Tereze u centru grada, gde se okupilo nekoliko stotina građana.

Dodaje se i da je ovakva odluka bila očekivana, kao i da mediji već danima pozivaju građane na doček Haradinaja, Baljaja i Brahimija.
Vest gotovo identične sadržine prenela je i makedonska novinska agencija MIA.

"Jutarnji list" piše da je "u Srbiji novi šok- Haški sud oslobodio je i bivšeg kosovskog premijera Haradinaja i da će u Srbiji oslobađajuća presuda izazvati još već gnev nego u slučaju Gotovina, prva su reagovanja u Hrvatskoj. Taj list smatra i da je reč o jednom od najkontroverznijih slučajeva u Tribunalu i dodaje - izvori iz samog Tužiteljstva "govorili su kako je Karla del Ponte odlučila po svaku cenu optužiti Haradinaja kad je postao kosovski premijer".

Taj list dodaje i da će u Srbiji oslobađajuća presuda izazvati još veći gnev od slučaja Gotovina, pogotovo što će Haradinaj skoro sigurno ući u politiku i najverovatnije postati kosovski premijer. "U tom bi slučaju sadašnji šefovi Srbije morali voditi dijalog upravo s njim, a Beograd je javnim istupima svojih političkih vođa već najavio da će oslobađajuću presudu doživjeti kao veliki udarac", zaključuje se u tekstu u "Jutarnjem listu".

"Zapovednik OVK slobodan čovek", "Hag oslobodio Haradinaja: slavlje uz pucnjavu u Prištini, šok u Beogradu - posle Gotovine i Markača drugačije nismo ni očekivali", delovi su teksta dnevnika "Slobodna Dalmacija", čija je čitateljka poručila: "Očekivana presuda, nažalost. Posle onog šoka sa Gotovinom i Markačem nisam čak ni iznenađena. Tamo nema pravde".

Presudu je, prenosi "Večernji list", komentarisao i Gotovinin advokat Luka Mišetić, koji je putem Tvitera srpskoj vladi poručio da ne okrivljuje Tribunal već Del Ponteovu, "čije je nasleđe ovim presudama zauvek okaljano".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: