U ponedeljak o imunitetu Dulića

Skupština Srbije razmotriće u ponedeljak, 8. oktobra, predlog odluke o ukidanju imuniteta poslaniku Oliveru Duliću, na zahtev Administrativnog odbora.

Izvor: B92, Beta

Subota, 06.10.2012.

10:13

Default images

Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Zoran Babić rekao je ranije danas da je tehnički do ponedeljka moguće ukinuti imunitet Dulića.

Njegovo privođenje pokušano je danas zbog zloupotrebe službenog položaja, dok je bio ministar u prethodnoj vladi.

Sednicu republičkog parlamenta sa samo tom jednom tačkom dnevnog reda sazvao je danas predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, a početak je zakazan za 10 sati, navodi se u saopštenju.

Kako je to ujedno i prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja parlamenta, koje počinje u oktobru, ona će početi, u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, intoniranjem himne "Bože pravde“, a parlamentarce će na ulazu dočekati gardisti Vojske Srbije.

Ranije danas Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja, na sednici zatvorenoj za javnost, predložio je da se Duliću ukine imunitet, na koji se on pozvao jutros kada je policija pokušala da ga uhapsi u njegovoj kući u Subotici, po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal.

"Sam zahtev za ukidanje imuniteta Duliću još nije stigao, verovatno je stvar samog transporta. Čim to dobijemo saziva se sednica Odbora koji će doneti predlog odluke o ukidanju imuniteta i taj predlog se razmtara na sednici Skupštine, koja ga prihvata ili ne", kazao je predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Zoran Babić agenciji Beta.

Tehnički sve može da bude gotovo do ponedeljka, jer smo već u terminu redovnog zasedanja, kazao je Babić.

Zamenik predsednika skupštinskog odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Nenad Konstantinović izjavio je da onaj ko se pozvao na poslanički imunitet ne može biti uhapšen, i ako je kojim slučajem priveden, mora odmah biti pušten na slobodu.

"Protiv onoga ko se pozvao na poslanički imunitet ne može da se vodi krivični ili bilo koji drugi postupak koji bi rezultirao kaznom zatvora", rekao je Tanjugu Konstantinović.

On je, objašnjavajući postupak ukidanja poslaničkog imuniteta, rekao da se ukidanje imuniteta mora tražiti od Skupštine Srbije, najpre od Administrativnog odbora, koji bi eventualno pozitivnu odluku prosledio parlamentu na usvajanje.

"Na sednici skupštine za skidanje imuniteta mora da glasa 126 poslanika, odnosno, apsolutna većina", zaključio je Konstantinović.

Tužilaštvo je tražilo skidanje imuniteta zbog vođenja krivičnog postupka, jer postoji osnovana sumnja da su tri lica, među kojima je i bivši ministar i aktuelni poslanik, izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest“ za postavljanje optičkih kablova.

Dulić je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da se protiv njega vodi politički proces, da se jutros na imunitet pozvao kako bi imao priliku da se obrati javnosti, ali da se više neće više pozivati na imunitet.

On je kazao da nikada nije prekršio zakon i da će to dokazati, nakon čega je otišao u Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali je posle legitimisanja vraćen sa ulaza uz obrazloženje da će ga pozvati, ako bude potrebno.

Predsednik parlamenta je ranije danas poručio da Skupština ne može da bude utočište za bilo koga ko je izvršio krivično delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: