Nastavak istrage afere "Agrobanka"

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu nastavlja istragu afere "Agrobanka" ispitivanjem nekadašnjeg prinudnog upravnika Milorada Džombića o propasti banke.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

22:06

Default images

Džombić, koji je predsednik Izvršnog odbora Nove Agrobanke pojaviće se u ponedeljak kod istražnog sudije kao svedok u postupku koji se vodi protiv nekadašnjih rukovodilaca ove finansijske institucije, predvođenih Dušanom Antonićem.

Kako pišu "Novosti", od Džambićevog svedočenja se “mnogo očekuje”, pored ostalog da odgovori i na pitanje zašto je Narodna banka Srbije uvela privremenu meru u Agrobanci. Predsednik IO Nova Agrobanka moraće da kaže i po čijem je nalogu kao prinudni upravnik došao u tu finansijsku instituciju i da objasni zašto je banka koja je pozitivno poslovala dovedena u katastrofalnu situaciju, rekao je tom listu izvor blizak istrazi.

Početkom avgusta ove godine uhapšen je bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić, kao i njegovi saradnici Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Saud Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

Bivši čelnik Agrobanke odbacio je kao neosnovane optužbe da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu, tvrdeći da je 2010. završila sa dobitkom od 1,1 milijarde dinara. Antonić je naveo da je prinudna uprava u banci napravila gubitak od 300 miliona evra uvođenjem privremenih mera NBS.

I ostali osumnjičeni branili su se time da je Agrobanka dobro poslovala, ali da je zbog ekonomske krize sve krenulo nizbrdo. Niko do njih nije preuzeo odgovornost za to što je banka završila sa tolikim gubicima plasirajući kredite koji nisu bili adekvatno obezbeđeni i zaštićeni.

Branioci osumnjičenih tvrde da osim Džambića, dosta toga o radu Agrobanke imaju da kažu bivši premijer Mirko Cvetković i guverner Dejan Šoškić i najavljuju da će ih pozvati da svedoče ukoliko to ne učlžini Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Dosadašnji svedoci koji su saslušani u istrazi, kako saznaju "Novosti", nisu rekli ništa spektakularno niti su pominjali “zvučna” imena. Pored toga, ni osumnjičeni, bez obzira na to što se od njih očekivalo da detaljnije objasne kako je propala Agrobanka i gde se odlio novac, nisu do sada rekli bilo šta što bi razjasnilo situaciju, čak ni kada im je nuđenja mogućnost da postanu svedoci-saradnici, piše ovaj list.

Novosti saznaju i da istraga koju vodi Jedinica za finansijske istrage MUP Srbije o računima i imovini osumnjičenih bivših čelnika Agrobanke još nije došla do konkretnih rezultata, da na računima nema puno novca, kao i da je u toku popisivanje imovine koja navodno nije velika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: