Šaš traži pomilovanje od Nikolića

Prvi novinar koji, od kako je donet novi Krivični zakonik, izdržava zatvorsku kaznu zbog uvrede, Laslo Šaš, uputio je predsedniku Srbije zahtev za pomilovanje.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

16:58

Default images

On je u zatvoru jer nema novca da plati kaznu od 150.000 dinara na koju je osuđen zbog povrede časti vođe mađarskog ekstremističkog pokreta "64 županije".

Zbog želje da zaštiti omladinu od velikomađarskog ekstremizma Šaš već 11 dana sedi iza rešetaka Okružnog zatvora u Subotici. Sud ga je proglasio krivim za uvredu vođe “64 županije” Lasla Torockaja.

Šaš je, name, osuđen zbog teksta objavljenog u rubrici Pisma čitalaca lista "Mađar so".

"To je, po mom mišljenju, ne samo eklatantan napad na slobodu informisanja, nego i jasna poruka zapravo koga favorizuju ovdašnje vlasti. Nažalost, to nije prvi slučaj. Sada očekujemo od predsednika Nikolića da ispuni svoja predizborna obećanja i da dokaže da se zaista promenio u odnosu na onog Tomislava Nikolića devedesetih godina, koji nije bio baš poznat kao ljubitelj slobode medija", kaže Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne. Nije imao novca da plati kaznu, koja mu je preinačena u 150 dana zatvora. Pet meseci zatvora dobio je honorarni saradnik nekoliko listova zato što je izneo stav bez ijedne pogrdne reči.

"Mi smo kao pokrajinski sekretarijat i ja kao sekretar za kulturu i informisanje podneli molbu predsedniku države i ministru pravde tražeći da se Laslo Šaš abolira, i to odmah. Ne da bi on sedeo tamo i da bi ga mi iz samilosti pustili, nego zato što on tamo ne sme ni da bude. Činjenica je da je Laslo Šaš tamo bez ikakvog razloga i na sramotu ove zemlje", smatra Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade Vojvodine.

Pored domaćih, podrška je stigla i od međunarodnih novinarskih udruženja. Prvi su se oglasili Reporteri bez granica: “Nedopustivo je da novinar bude osuđen za krivično delo samo zato što je kritikovao političkog lidera. Kritikovanje je normalna pojava. Političari moraju da nauče da prihvate kritiku i da shvate da je to neophodno za demokratiju. Kao kandidat za članstvo u EU Srbija mora da štiti svoje novinare i da im garantuje slobodu da informišu".

Ultradesničari iz "64 županije" se zalažu za obnovu "velike Mađarske", odnosno za spajanje u jednu državu svih nekadašnjih mađarskih teritorija u granicama od pre Prvog svetskog rata, što podrazumeva i Vojvodinu. Sudski postupak protiv Lasla Šaša vođen je u vreme dok je vođi pokreta Laslu Torockaju bio zabranjen ulazak u Srbiju odlukom MUP-a, koji ga je označio kao ekstremistu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: