Kosovo: Većina svetinja obnovljena

Kfor trenutno obezbeđuje Pećku patrijaršiju, Dečane i Devič, a još dvadesetak objekata je pod stalnim obezbeđenjem KPS, kaže vladika raško-prizrenski Teodosije.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

23:32

Default images

Većina svetinja na Kosovu, stradalih u martovskom pogromu 2004. godine obnovljena je, piše "Politika".

Sa završnim radovima na porušenim crkvama obnovljene su i pojedine parohije, ali i dalje postoji veliki stepen netrpeljivosti, a pitanje obezbeđivanja srpskih manastira još je veoma aktuelno.

Takav „presek stanja“ u razgovoru za "Politiku" dao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

"Od objekata koji su na listi Komisije za obnovu naših svetinja porušenih ili oštećenih u martovskom pogromu 2004. godine obnovljeno je 70 odsto. U najvećem broju slučajeva preostali su unutrašnji radovi. Više puta smo naglašavali da je konačni cilj obnove naših svetinja njihovo stavljanje u liturgijsku upotrebu i veći broj objekata se već koristi za potrebe našeg vernog naroda. Posebno treba pomenuti naše obnovljene crkve u Prizrenu, Prištini, Đakovici i Istoku gde su istovremeno obnovljene i parohije. Uskoro planiramo oživljavanje i parohije u gradu Peći jer je crkva sa konakom za sveštenike takođe renovirana," kaže vladika Teodosije.

Veliki konzervatorski i restauratorski radovi trebalo bi da počnu posle Vaskrsa i u manastirima Gračanici, Pećkoj patrijaršiji i Visokim Dečanima, zahvaljujući donaciji od oko dva miliona dolara koju je preko Uneska dala vlada Ruske Federacije. Nešto ranije, sa skupa u Briselu stigla je vest da će pravoslavni manastiri na Kosmetu biti uvršćeni među pet najvažnijih svetih mesta Mediterana, uz Jerusalim, Svetu Goru, Vatikan i Meku.

"Iako nemamo preciznijih informacija o ovoj odluci, načelno smatramo da je ovo veoma značajno priznanje jer pored velikih duhovnih centara hrišćanske, jevrejske i muslimanske vere, naši manastiri na Kosovu i Metohiji predstavljaju živo duhovno ognjište pravoslavne duhovnosti i hrišćanskog identiteta srpskog naroda. Istovremeno oni su važni i za naše komšije Albance, jer time još šire pokazuju da je Kosovo i Metohija prostor koji pripada evropskoj duhovnoj i kulturnoj tradiciji," kaže vladika Teodosije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: