Koje privatizacije koče integracije

Iako se evrointegracije najviše vezuju za pitanje Kosova, nije to jedino pitanje na koje mora da se da odgovori da bi Srbija brže putovala ka Briselu.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

16:28

Default images

Jedno pismo, poslato iz evropske prestonice pre devet meseci, jasno nam je pokazalo da bi i sporne privatizacije mogle da uspore integracije ali, osim potvrde da je Vlada pismo primila, nije bilo informacija da li je i šta je urađeno.

Da je pismo puno briga da Srbija preispita dvadesetak spornih privatizacija stiglo u Beograd prošlog leta, potvrdio je tada i potpredsednik vlade Ivica Dačić. Devet meseci kasnije, takve teme, izgleda, nije bilo na sednicama vlade.

"Da li je vlada uopšte raspravljala o tom pismu i ima li nekog pomaka? Da li se to sada uopšte pominje u razgovorima sa Evropom i da li vlada to razmatra? Ne znam ništa o tome", rekao je ministar za poljoprivredu Dušan Petrović

Za ove slučajeve, ipak, zna evropski ambasador u Beogradu. Vensan Dežer. Šef Delegacije EU u Beogradu kaže da se o tim slučajevima govori u okviru borbe protiv korupcije.

"Videli smo izvesni pomak, jer sve to neprestano pratimo i u kontaktu smo sa vlastima koje treba da pokažu volju i kapacitet da reše ovo pitanje. Bitniji od pojedinačnih slučajeva je strukturni nivo - kako se ova pitanja rešavaju danas i u budućnosti", objašnjava Dežer.

Našim pregovaračima sa Evropskom unijom jasno je da Brisel od nas očekuje i propise, ali i njihovu primena.

"Ona dokumenta koja Evropska komisija očekuje da vidi su nova strategija za borbu protiv korpucije i novi akcioni plan na nivou dokumenata. Ali najvažnija je primena svega što je usvojeno da bi EU bila sigurna da se tim putem krećemo", ističe Milica Dečević, šefica vladine kancelarije za evropske integracije.

A na tom putu neće smeti da ostane nijedno nerešeno pitanje, pa stručnjaci očekuju da ni velika imena ne budu pošteđena.

"Mi ćemo morati da imamo svog Sanadera, kao što je Hrvatska imala. Pristupanje EU će za nas značiti u jednom smislu veliki izazov da pokažemo da smo sposobni da se obračunamo sa visokom korupcijom. I te sporne privatizacije se dovode u vezu sa korupcijom", kaže Milan Ćulibrk, urednik u NIN-u.

Spisak od 24 sporne privatizacije napravljen je i na osnovu primedaba Saveta za borbu protiv korupcije, kao i na osnovu žalbi investitora koji tvrde da su onemogućeni da posluju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: