Novi inkubatori u Narodnom frontu

Beograd -- Na ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front“ od danas je u funkciji šest novih inkubatora koji su obezbeđeni donacijama u sklopu akcije "Bitka za bebe“.

Izvor: B92
Podeli

Osim novih inkubatora, predsednik upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić je ovoj instituciji predao i neonatalni ventilator, uređaj koji pruža potporu prevremeno rođenim bebama mehaničkom ventilacijom pluća.

Ovaj neophodni uređaj, poznat pod nazivom "veštačka pluća", vredan je 23.200 evra i poklon je donatora koji je želeo da ostane anoniman.

U ime GAK "Narodni front“, goste su dočekali dr Lidija Avramović, načelnica Neonatološkog odeljenja, i zamenik direktora ove institucije, prim. dr Spaso Anđelić, koji su tokom svečanog uručenja opreme biranim rečima govorili o značaju akcije "Bitka za bebe“, narodnoj inicijativi za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na hranu i opremu za bebe, kao i o budućim aktivnostima koje će se sprovoditi tokom Godine beba.

Predstavnici GAK "Narodni front“ su se potom srdačno zahvalili donatorima koji su obezbedili kupovinu nove opreme, Milanu Popoviću i pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije, koji su ovoj instituciji obezbedili po dva nova inkubatora, odnosno kompanijama "Idea“ i "Novo Nordisk farma“, od čijih je donacija kupljen po jedan novi inkubator.

Uručenju nove opreme su prisustvovali i Aleksandar Ćirić, predstavnik kompanije "Novo Nordisk farma", koji je rekao da je ova danska kompanija obezbeđivala lekove iz svog proizvodnog programa za obolele u Srbiji i tokom sankcija, te da će i Godinu beba ispratiti u skladu s mogućnostima.

Predstavnik pripadnika Bezbednosno-informativne agencije Jovan Stojić je rekao da je ovo donacija zaposlenih koji su pokrenuli akciju i sami prikupili sredstva za kupovinu dva inkubatora, baš kao što su učestvovali i u prikupljanju pomoći za narodne kuhinje na Kosovu i za pomoć postradalima u Japanu, kao i u drugim humanitarnim akcijama.

Nakon već tradicionalnog lepljenja pločica sa imenima donatora na nove inkubatore, predsednik upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić je najavio nabavku i druge opreme u Godini beba.

"Veštačka pluća su sjajan primer uređaja od vitalnog značaja za živote prevremeno rođenih beba koji je, nažalost, deficitaran u našim zdravstvenim ustanovama i mi smo jedan takav danas donirali, a donator nije želeo da se njegovo ime objavljuje. Izuzetno je važno da se tokom Godine beba, a i u budućnosti, usredsredimo na sistemsko rešavanje problema sa kojima se naše bebe suočavaju. Mi ćemo učiniti sve da animiramo javnost, predstavnike vlasti i potencijalne donatore da svi zajedno zasučemo rukave i obavimo svoj deo posla kako bismo obezbedili adekvatne uslove za neometano odrastanje naših mališana. U nastavku akcije nakon nabavke inkubatora, nabavljaćemo reanimacione stolove, respiratore, infuzione pumpe, i tako dalje“, istakao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1098 idi na stranu