Uhapšeni vozači stigli u Rašku

Vozači firme Eurokop iz Raške koji su uhapšeni prošle nedelje rano jutros stigli u Rašku, pošto im je sud u Vučitrnu ukinuo pritvor i izrekao meru proterivanja.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.09.2011.

07:07

Default images

Sud ih je proglasio krivim za krivično delo "neovlašćenog prelaženje državne granice Kosova".

Svima je izrekao pojedinačne novčane kazne od po 250 evra u koje im je uračunao i vreme provedeno u pritvoru od sedam dana koje se računa 15 evra po danu.

Iako su branioci izneli ubedljivu argumentaciju da je ova mera direktno kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad, tužilac je ipak insistirao da se ova mera izrekne.

Vozači, koji su prevozili rudu iz kombinata Trepča, smatraju da njihovo prošlonedeljno lišavanje slobode nije bilo regularno.

"Mislim da to nije bilo po pravilu. Odveli su nas samo da damo izjave. S terminala su nas pokupili i odveli da dajemo izjave u SUP i tamo su nas obavestili da smo uhapšeni, bez advokata, bez čitanja ličnih prava, jedino je to bila greška", kaže za B92 jedan od vozača Radovan Marković.

Vozači objašnjavaju da već dve godine voze na istoj maršruti. Tako je bilo i ovaj put - natovarili su robu u Leposaviću, došli do Zvečana, gde su im izdali odgovarajuća dokumenta i odakle su put nastavili uz obezbeđenje. Tokom prolaska kroz Kosovsku Mitrovicu, u južnom delu došlo je do hapšenja.

"Mnogo mi je žao što su zloupotrebili nas radnike, vozače u političke svrhe Prištine i Beograda. Teško smo podneli zato što nismo uopšte bili krivci u ovoj situaciji", kaže Ivica Aleksić.

Kamioni kojima se roba prevozila i dalje su u Mitrovici, ali se u firmi "Euro kop", koja je vlasnik kamiona, nadaju da će i oni biti vraćeni u narednih nekoliko dana.

"Zatvorski uslovi solidni"

Aleksić je rekao da su njih šetorica u povratku došli preko administrativnog prelaza u Merdaru, a sedmorica u Bujanovcu, zato jer su, kako je objasnio, jedni bili u zatvoru u Prištini, a drugi u Gnjilanu.

Aleksić kaže da nemaju primedbi na treman u zatvoru, ali da prištinskim vlastima zameraju to što su, kako je rekao, zloupotrebljeni za "politički obračun s Beogradom".

"Mi smo radnici koji samo pošteno zarađujemo hleb za život nas i naših porodica i nije u redu da budemo žrtve političkih obračuna", rekao je Aleksić i dodao da ako bismo terali "mak na konac", vlasti u Prištini nemaju prava to da rade sve dok su to administrativni prelazi ka Kasovu.

Što se samog tretmana u zatvoru tiče, Aleksić kaže da su prema njima bili korektni, te da nemaju primedbe na odnos zatvorskih službenika.

U sobi su, ispričao je, bili po šestorica, imali su, kaže, redovne jutarnje lekarske preglede i terapije, kao i da su njihovo stanje nadgledali predstavnici Euleksa.

"Zatvorski uslovi su bili solidni s obzirom na to da je reč o objektima građenim još u vreme Josipa Broza", rekao je Aleksić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: