Radikali "gadljivi" na potpise SNS

Opozicija nije uspela da skupi 84 potpisa poslanika koji su neophodni za sazivanje vanredne sednice Skupštine, zbog netrpeljivosti radikala prema naprednjacima.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.07.2011.

12:22

Default images

Nova Srbija je s koalicionim partnerom Srpskom naprednom strankom podržala potpisima poslanika inicijativu radikala za održavanjem vanredne sednice parlamenta.

Za sazivanje vanredne sednice parlamenta potrebna su 84 potpisa poslanika, a SRS i DSS zajedno imaju 77, a sa devet potpisa NS imale bi 86. SRS je navela da je besmisleno skupljati potpise sa SNS.

SRS, koja je tražila sednicu, nije prihvatila zahtev Nove Srbije da se na listi poslanika koji traže vanrednu sednicu nađu i potpisi naprednjaka, koji su inače prihvatili inicijativu.

Za tu situaciju radikali odgovornim smatraju lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, koji je, prema njihovoj oceni, time načinio "još jednom ustupak vladajućoj koaliciji", jer je bilo dovoljno da sazivanje sednice podrže samo poslanici NS.

"Nova Srbija je dala svoje potpise radikalima, ali smo u koaliciji sa naprednjacima. Mi smo, kao koalicija, dali 30 potpisa i to ništa nije sporno", rekao izjavio je predsednik NS Velimir Ilić.

Član predsedničkog kolegijuma SRS Boris Aleksić je danas ranije rekao da očekuje da će i Nova Srbija podržati inicijativu SRS i DSS.

SRS traži ispitivanje navoda u medijima da su o napadu albanskih terorista na sever Kosovo, gde je protekle noći zapaljen administrativni prelaz Jarinje, bile informisane i vlade Velike Britanije, SAD, Italije, Francuske, Nemačke, NATO, ali i vlasti u Srbiji, rekao je Aleksić.

Incident su izazvale specijalne snage albanskih separatista i ekstremista, koji su prevoženi helikopterima Kfora, što predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244, a i hrvatski helikopteri su prevozili albanske ekstremiste i u toj akciji je učestvovao NATO, rekao je Aleksić.
Slavica Ðukiæ Dejanoviæ
Danas ranije je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović rekla da je najbitnije da se smiri situacija koja je, kako je navela, "još rovita". Ona kaže da je raduje okolnost da je na administrativnoj liniji mirno.

"U ovom trenutku je bitno da se o Kosovu ne raspravlja, već da se radi ono što je bitno za ljude koji žive tamo", kazala je ona novinarima u Skupštini Srbije.

"Mislim da to Vlada Srbije i radi, u skladu sa politikom prema Kosovu, utvrđenom skupštinskim deklaracijama, koja se neće menjati", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Zamenik šefa poslanika radikala Aleksandar Martinović je ranije rekao da su u toku razgovori sa Novom Srbijom.

"Ako Nova Srbija bude spremna da obezbedi potpise, imaćemo dovoljan broj za podnošenje inicijative", rekao je Martinović.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić kazao je da su u konsultacijama sa SRS-om došli do zaključka da bi radikali trebalo da prikupe potpise i da mogu da računaju na 20 potpisa DSS-a.

"Iskreno se nadamo da će biti dovoljno potpisa, pozivamo i vladajuću koaliciju da podrži inicijativu i da održimo sednicu o Kosovu", rekao je Aligrudić.

Poslanici Skupštine Srbije su inače završili danas glasanje o nekoliko zakona, nakon čega je počela letnja pauza u radu parlamenta.

Naprednjaci spremni da podrže inicijativu radikala

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da je ta stranka spremna da podrži inicijativu SRS i DSS za sazivanje vanredne sednice o situaciji na Kosovu.

Nikolić je novinarima u parlamentu kazao da radikali nisu od njih zatražili potpise, ali da bi ih naprednjaci sigurno dali kada bi ih zatražili.

"Naši potpisi su spremni, ako se radikali gade na nas, onda neka pošalju nekog da potpise damo", kazao je Nikolić.
Tomislav Nikoliæ
Nikolić je naveo da je rasprava o Kosovu u Skupštini Srbije potrebna, jer ćutanje predsednika i Vlade Srbije ne odgovara razvoju situacije i deluje Albancima kao prećutna saglasnost.

"Pogotovo sada kada je Srbija počela da optužuje građane koji su se samoinicijativno organizovali da ne bi doživeli novi Bljesak ili Oluju", naveo je Nikolić.

On je rekao da SNS pažljivo prati razvoj događaja na Kosovu i da je već ranije upozoravala Vladu Srbije da mora da bude oprezna u pregovorima, čiji krajnji cilj, kako je naveo, mora da ima saglasnost Skupštine Srbije.

"Srbija ne želi rat i želi da izbegne oružani sukob, ali je očigledno da su Albanci pregovore i prekid pregovora shvatili kao priliku da ostvare cilj da nezavisno Kosovo bude u granicama kako su ih oni proglasili", kazao je Nikolić.

Međutim, Martinović je rekao da je besmisleno sakupljati potpise sa SNS, za koji je rekao da su "gori od Borisa Tadića".

"Ne možemo sa čovekom koji je spreman da prizna nezavisnost Kosova da sakupljamo potpise za odbranu Kosova", rekao je Martinović.

SPS: Strpljenje i mudrost važniji od sednice

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija Branko Ružić izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu ne bi donela veliki efekat ako bi izazvala eventualno raspirivanje ekstremizma.

Ružić je rekao da su, u ovom trenutku, važniji strpljenje, mudrost i staloženost.
Branko Ružiæ
"Interes i države i građana na Kosovu jeste da se stvari vrate u pređašnje stanje. Dolazak Kfora na prelaz Jarinje vidim kao korak u tom pravcu", rekao je Ružić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, uzrok svega što se dešavalo u poslednja tri dana na administrativnim prelazima je jednostrani akt specijalnih jedinica kosovske policije.

"Važno je da shvatimo da nijedan esktremizam ne može da dovede do rešenja", rekao je Ružić.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je novinarima da treba u Skupštini razgovarati o Kosovu i da nema ništa protiv održavanja takve sednice, ali da treba videti ko je dao "zeleno svetlo" Albancima i sačekati zaključke Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da ga raduje vest da je postignut dogovor sa Kforom, koji će kontrolisati administrativni prelaz Jarinje, i ocenio da je očigledno da su Albanci imali podršku međunarodne zajednice u pokušaju zauzimanja punktova na severu Kosova.

Marković je ocenio da su Albanci navikli da svake godine naprave nešto što bi štetilo Srbiji i da bi Srbiju udaljili od kandidature za članstvo u EU.

"Siguran sam da im to neće uspeti", rekao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: