Vlada nudi grejs period za kredite

Vlada sprema mere koje će omogućiti građanima da reprogramiraju kredite tako što bi dobili grejs period tokom kojeg će biti prepolovljene obaveze prema bankama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

18:17

Default images

Banke ne žele da komentarišu ovaj predlog sve dok zvanično ne bude objavljeno na koji način će država pokriti njihove gubitke zbog izlaska u susret građanima.

Negde u ovom periodu svakog meseca oko milion građana se oseća nelagodno kada dobije poruku iz banke koliko treba da uplati za ratu kredita ili za kreditnu karticu.

Još neprijatnije se osećaju oni koje banka opominje da nisu izmirili svoje obaveze. Njih svakog meseca ima sve više.

Država je zbog toga odlučila da pomogne prezaduženim građanima pa će, kako je to najavio premijer, predložiti mere kojima će biti omogućena pauza u otplati kredita.

"Mislim da će ovom inicijativom biti pokriveni građani koji su najzaduženiji i koji imaju najviše problema. Ako postoje građani da imaju kredit i izgubili su posao, mislim da će to za njih najviše doprineti u stablizaciji. Videćemo verovatno da su tu i građani koji su zaduženi po osnovu kreditnih kartica, jer neretko su se dešavale da prosto sa tim pratećim proizvodima popunjavaju nelikvidnosti", kaže Dušan Uzelac sa sajta kamatica.com.

Novim merama bi trebalo da bude omogućeno da građani godinu dana plaćaju pola sadašnje rate za kredit, a da se po isteku tog roka vrate na prethodni režim otplate kredita. Te nove mere podržala je i centralna banka:

Narodna banka Srbije smatra da ovakve inicijative po pravilu vode redovnijem i sigurnijem izmirivanju obaveza dužnika, čime se poboljšava njihov finansijski položaj i povećava stabilnost finansijskog sistema uz obezbeđenje očuvanja pune zaštite interesa deponenata.

Međutim, ekonomisti ukazuju na to da je u još lošijem položaju privreda i da Vlada njima treba da nameni mere.

"Mnogo je bitnije pitanje dugova preduzeća. Dugovi stanovništva su pet milijardi evra, dok preduzeća duguju oko 20 miljardi, to je nepromenjena svota novca od septembra 2008. i gde je mnogo bitnije gledati kako će se restruktuirati dugovi preduzeća jer kod građana tih 900.000 kredita ili građana recimo da su ozbiljno ugroženi socijalno samo 30-40.000, lica koji su uzeli stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima", kaže Miroslav Zdravković, urednik sajta Makroekonomija.org.

Nijedna veća poslovna banka nije želela da komentariše najave premijera, navodeći da će se oglasiti kada budu objavljeni detalji mera Vlade Srbije.

Podsetimo, ovu ideju rekonstruisane Vlade je premijer najavio u sinoćnjem Utisku nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: