Novo suđenje za slučaj Bitići

Veće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu ukinulo presude Veća za ratne zločine Okružnog suda za slučaj Bitići. Predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

12:13

Default images

Prvostepenom presudom Sreten Popović i Miloš Stojanović oslobođeni su optužbe da su počinili zločin protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija.

Apelacioni sud je na javnoj sednici održanoj 1. novembra 2010. u prisustvu zamenika tužioca za ratne zločine Dragoljuba Stankovića doneo rešenje kojim je uvažena žalba tužioca za ratne zločine na presudu.

Kako je obrazloženo, Apelacioni sud ocenio je žalbu tužioca osnovanom jer "presuda nema razloga o odlučnim činjenicama i činjenično stanje nije potpuno utvrđeno".

Sreten Popović i Miloš Stojanović su prvostepenom presudom od 22. septembra 2009. godine oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija u Petrovom selu 1999. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je 18. decembra 2009. godine žalbu tadašnjem Vrhovnom sudu Srbije na presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu u predmetu "Braća Bitići" zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Podsetimo, braća Bitići, inače američki državljani, bili su pripadnici "Atlantske brigade", koja je bila pod komandom OVK. Uhapšeni su u junu 1999. zbog ilegalnog ulaska u Jugoslaviju i osuđeni na 15 dana zatvora. Nakon što su izdržali kaznu pripadnici MUP-a odveli su ih u Petrovo selo, gde su ubijeni 9. jula. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u tom mestu 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: