Počinje Nedelja štednje

Počinje tradicionalna Nedelja štednje. Tih dana banke građanima nude razne pogodnosti, a sve radi privlačenja novca u svoje trezore.

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

23:10

Default images

Ove godine NBS je odlučila da banke budu oslobođene izdvajanja obavezne rezerve na oročenu dinarsku štednju položenu tokom nedelje štednje, dok su olakšice za devizne uloge izostale.

Srbija je, ma koliko to zvučalo nestvarno, raj za štediše. Razlog su kamate, koje su ovde značajno više nego u bilo kojoj razvijenoj evropskoj zemlji.

Zbog takvih kamata, u gradovima uz granicu, banke u Srbiji imaju i štediše iz susednih država.

Za naredne dane, mada ne kao prošle godine, banke su pripremile primamljive kamate i razne druge pogodnosti.

Ovogodišnje kamate na devizne štedne uloge, oročene na godinu dana, biće između 5,5 i 7,5 odsto. Na dinarske uloge kamata će biti od 12 do 16 odsto, s tim da na najviše uloge mogu da računaju oni koji dinare oroče na 15 meseci. Uz nešto više kamate, banke za štednju, iduće nedelje nude i platne kartice i besplatna osiguranja.

Narodna banka je svojom odlukom o oslobađanju poslovnih banka od obavezne rezerve, želela da podstakne veću dinarsku štednju. Razlog je jednostavan. Od ukupno ušteđenih 6,7 milijardi evra, samo je jedan i po odsto u dinarima.

Slavica Đorđević iz Komercijalne banke kaže da je kretanje kursa ključno za izbor između devizne i dinarske štednje.

“Definitivno najbitniji faktor jeste kretanje kursa. Kamatna stopa i razlika u kamtnoj stopi koju banka nudi za dinarsku u odnosu na deviznu nekada ne može da pokrije rast kursa. To je ono sa čime štediše kalkulišu“, kaže ona.

Petar Jovanović iz Rajfajzen banka slaže se sa ocenom da je poverenje građana u štednju u dinarima malo.

“Ne možemo očekivati od građana da vrate poverenje u dinarsku štednju, ako znamo koliku inflaciju imamo, i ako se kursevi za dinare i evre menjaju kao i prethodnih godina“, ocenjuje on.

Pre nego što se klijenti odluče kojoj banci pokloniti poverenje i novac, važno je znati i šta štedni ugovori predviđaju, ima li možda nekih nestandardnih odredbi ili nekih drugih, u prvi mah nevidljivih naknadnih obaveza za klijente, kao i kako je najisplativije štedeti.

Dušan Uzelac sa sajta "Kamatica" ima nekoliko saveta za buduće štediše.

“Savet naš je da se ne oročuju na iznose, na termine manje od godinu dana, pogotovo u nedelji, jer vrlo jednostavno u Nedelji štednje se vrlo često dešava da imate i povoljnije uslove, što znači da ako oročite na godinu dana, vaš novac će dospeti u narednu godinu, u narednu Nedelju štednje, gde imate šanse ponovo da ga oročite pod povoljnijim uslovima“, kaže on.

“Dobro pazite i na pokolone, često neke banke nude i neke poklone koje vuku troškove, pa onda na taj način isplasiraju dva svoja proizvoda i štednju i još neki prateći proizvod“, poručuje Uzelac.

Klijentima koji mogu i žele da štede, to pokaju istraživanja, mnogo je važnija poslovna sigurnost, bezbednost i bankarska stabilnost, nego visina kamate.

Potez države da dodatno osigura štedne uloge do 50.000 evra i to sa rokom naplate od tri dana u slučaju prestanka rada banke, jeste dobra dodatna garancija. Da li je i dovoljna, znaće se na kraju nedelje štednje, kada se budu analizirali efekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: