"Pregovori idu u pogrešnom smeru"

Beograd -- Pregovori o partnerstvu luke "Duisport" iz Duizburga i Luke "Dunav" u Pančevu odvijaju se u pogrešnom smeru, rečeno je u Ministarstvu za infrastrukturu.

Izvor: Tanjug
Podeli

U Ministarstvu kažu da vlasnik Luke "Dunav" (kompanija "Invej") nema pravo da pregovara o strateškom partnerstvu sa nemačkim "Duisportom", jer su vlasnici luka u procesu privatizacije stekli samo pravo da koriste zemljište, a ne i pravo svojine na osnovu kojeg bi mogli da određuju gde će šta da se gradi.

Pregovori "Dusiporta" i Luke Dunav, kako je rečeno, idu u pogrešnom smeru, jer Nemcima nije predstavljeno ni da je već u javnoj raspravi Nacrt zakona o bezbednosti plovidbe i lukama, koji predviđa uspostavljanje Nacionalne lučke uprave.

Luka Pančevo će po usvajanju novog zakona biti samo lučki operater, a Lučka uprava će odlučivati o zemljištu, razvijanju infrastrukture i drugim stvarima.
Pored toga luka u Duisburgu je u državnom vlasništvu, jer po trećinu kapitala imaju Savezna Republika Nemačka, Savezna Država Severna Rajna - Vestfalija i Grad Duisburg.

Predstavnici Pančeva očekuju da će taj grad postati transportni centar u regionu, ukoliko nemačka kompanija bude preuzela Luku Dunav.

Očekuje se da će izgradnja logističkog centra u pančevačkoj luci znatno uticati na privredni razvoj južnog Banata, a prema spekulacijama domaćih medija, u dogradnju i osavremenjavanje luke moglo bi da bude uloženo oko 200 miliona evra.

Nacrt novog zakona o lukama trebalo bi u naredna dva meseca da se nađe pred Vladom Srbije, a u Ministarstvu za infrastrukturu očekuju da bi parlament o njemu mogao da odlučuje najkasnije tokom septembarskog zasedanja.

Pošto su luke i pristaništa u Srbiji privatizovani, novim zakonom neće biti oduzeta imovina kupljena kroz njihovu privatizaciju.

Lučka uprava trebalo bi da se finansira iz budžeta, a najveći deo prihoda ubiraće od rente, dok će se vlasnici luka baviti isključivo lučkom delatnošću.

Srbija sada ima 10 međunarodnih luka duž Dunava, Save i Tise i tri nacionalne i sve su privatizovane, osim luke Novi Sad, koja je u državnom vlasništvu.

strana 1 od 982 idi na stranu