"Izrael da prekine kolonizaciju"

Sirta -- Palestinski predsednik Mahmud Abas isključio je svaku mogućnost nastavka pregovora sa Izraelom ako se ne obustavi izgradnja naselja u istočnom Jerusalimu.

Izvor: Beta
Podeli

Redovnom godišnjem skupu u libijskom gradu na mediteranskoj obali prisustvuje 14 šefova država od ukupno 22 članice Arapske lige. Na skup između ostalih nisu došli egipatski predsednik Hosni Mubarak i Saudijske Arabije šeik Abdalah. To je prvi samit Arapske lige koji se održava u Libiji.

Arapski lideri su večeras održali zatvorenu sednicu. "To je zato da bismo mogli mirno da diskutujemo", rekao je libijski vođa Muamer el Gadafi.

"Ne možemo da nastavimo posredne pregovore sve dok Izrael u potpunosti ne prekine kolonizaciju Jerusalima i ne okonča politiku svršenog čina", poručio je ranije Abas na otvaranju samita, a taj stav su podržale i ostale članice Arapske lige.

Istovremeno, gost samita, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je nastavak kolonizacije i pozvao na podršku nastavku mirovnih pregovora.

Drugi gost samita, turski premijer Redžep Erdogan oštro je kritikovao Izrael ocenjujući da je "ludost" smatrati Jerusalim nedeljivom prestonicom hebrejske države, kao što to čini Izrael.

"Jerusalim je zenica oka muslimanskog sveta. Ako Jerusalim gori, to znači da gori Palestina. A ako Palestina gori, to znači da gori Bliski istok", upozorio je turski premijer.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, a njegovo pripajanje Izraelu međunarodna zajednica nikad nije priznala. Palestinci žele da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države.

Uprkos kritikama EU i SAD, vlada Benjamina Netanjahua ne odustaje od izgradnje jevrejskih naselja u tom delu grada koji je većinom naseljen Arapima.

Otvarajući samit, libijski vođa pozvao je Arape da reaguju. "Arapskom narodu dosta je više reči. Oni očekuju da se nešto učini, a ne (da slušaju) samo reči i govore", rekao je Gadafi.

Predsednik Arapske lige Amr Musa predložio je osnivanje regionalnog tela koje bi uključivalo arapske zemlje i njihove susede, kao što su Turska i Iran i pokretanje dijaloga sa vlastima u Teheranu.

"Razumem zabrinutost nekih od nas kada je reč o određenim iranskim stavovima. To potvrđuje neophodnost dijaloga sa ciljem da se definišu budući odnosi sa Iranom", rekao je on.

Grad u kome se održava samit, Gadafijevo rodno mesto Sirta je mali mediteranski grad sa ograničenim hotelskim kapacitetom, pa su neki šefovi država ili vlada smešteni u privatnim vilama.

Tako je turskom premijeru pripao smeštaj na luksuznoj jahti nedaleko od italijanskog broda na kome su odseli novinari.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu