Sunčeve oluje sve slabije

Boston -- NASA je saopštila da su sunčeve oluje u osetnom slabljenju i da je njihova snaga najmanja u proteklih 50 godina.

Izvor: FoNet
Podeli

Analiza osmatranja koja je obavila svemirska letelica “Odisej“, koja je lansirana još daleke 1990. godine, pokazala je da je strujanje subatomskih čestica, koje su emitovane iz gornje atmosfere Sunca, opalo za 20 odsto od sredine 90-tih godina. Ovaj pad će povećati količinu kosmičke radijacije u unutrašnjem solarnom sistemu.

Smanjivanje pritiska koji potiče od solarnih oluja "ispumpava" heliosferu, ogroman magnetski "mehur" koji obmotava solarni sistem.

Ovo će, tvrde astrofizičari a prenosi časopis “Nju sajentist“, omogućiti da elektroni i protoni nabijeni snažnom energijom prodru u naš sunčev sistem iz međuzvezdanog prostranstva.

Iako bi kosmonauti mogli biti izloženi snažnoj radijaciji, ne predviđa se porast opasnosti po našu planetu jer će magnetno polje Zemlje jednostavno onemogućiti prodor tih čestica.

Analitičari podataka dobijenih sa letilice "Odisej" smatraju da je slabljenje sunčanih oluja pozitivan znak jer im to omogućava da obavljaju eksperimente u praćenju ponašanja Sunca u različitim situacijama.

"To je izvanredna prilika koja nam se pruža da izučavamo Sunce koje nam, inače, ne dozvoljava da 'zavirimo' u poreklo sunčevih oluja i njihov odnos sa solarnim magnetnim poljem" - kaže Ed Smit, astrofizičar u naučnom sastavu projekta "Odisej" koji realizuje NASA.

Nensi Kruker, profesorka astrofizike i istraživač na Univerzitetu Boston, smatra da je "otvorena neslućena mogućnost za dalja istraživanja astronoma i astrofizičara".

"Heliosfera je, zapravo, naša laboratorija. Poznato nam je da je Sunce i ranije bilo slabo aktivno - kad je reč o olujama. Ali to se događalo pre nego što smo ušli u takozvano 'kosmičko doba' tako da, sve do sada, nismo imali fizičke mere za prethodne periode" - podsetila je profesorka Kruker.

"Radni vek" broda "Odisej" u toku kojeg je naučnicima obezbeđivao uzbudljive i iznenađujuće informacije i podatke, četiri puta je bio duži nego što se mislilo. Ali on je svoju misiju okončao.

"'Sunčeva istraga", vasionska letilica koju NASA planira da lansira 2015. godine, preuzeće "komandu" nad projektom.

A ona će prići osam puta bliže Suncu nego što je bilo koja letilica pre nje bila u stanju.

Zadatak je da se otkrije što je moguće više detalja o tome gde se nalazi "rodno mesto" sunčevih oluja i kako nastaju.

Razno

Na današnji dan, 28. februar

1525. Španski osvajač Ernan Kortes pogubio je poslednjeg astečkog cara Kuautemoka. 1825. Rusija i Velika Britanija potpisale su ugovor kojim je određena granica

Razno nedelja 28.02. 00:01 Komentara: 1

Na današnji dan, 27. februar

280. Rođen je rimski imperator Konstantin I (Konstantin Veliki), koji je počeo hristijanizaciju Rimskog carstva (prema nekim izvorima rođen je u Naisusu, današnjem

Razno petak 26.02. 23:57 Komentara: 0

"Spandau balej" gosti Radija B92

Beograd -- Bend “Spandau balej” (Spandau ballet) družio se danas sa obožavateljima, pobednicima akcije Radija B92. Članovi benda gostovali su i u emisiji Igora Brakusa.

Razno četvrtak 25.02. 19:04 Komentara: 0

Na današnji dan, 25. februar

1570. Papa Pije V ekskomunicirao je englesku kraljicu Elizabetu I zbog njene podrške protestantizmu i anglikanskoj crkvi. 1723. Umro je engleski arhitekta Kristofer

Razno četvrtak 25.02. 00:12 Komentara: 0

Na današnji dan, 24. februar

1389. Danci su u bici kod Folkepinga porazili Šveđane i zarobili njihovog kralja Alberta, posle čega je danska kraljica Margaret postala vladar Danske i Švedske.

Razno sreda 24.02. 00:06 Komentara: 0
strana 1 od 27 idi na stranu