Sunčeve oluje sve slabije

Boston -- NASA je saopštila da su sunčeve oluje u osetnom slabljenju i da je njihova snaga najmanja u proteklih 50 godina.

Izvor: FoNet
Podeli

Analiza osmatranja koja je obavila svemirska letelica “Odisej“, koja je lansirana još daleke 1990. godine, pokazala je da je strujanje subatomskih čestica, koje su emitovane iz gornje atmosfere Sunca, opalo za 20 odsto od sredine 90-tih godina. Ovaj pad će povećati količinu kosmičke radijacije u unutrašnjem solarnom sistemu.

Smanjivanje pritiska koji potiče od solarnih oluja "ispumpava" heliosferu, ogroman magnetski "mehur" koji obmotava solarni sistem.

Ovo će, tvrde astrofizičari a prenosi časopis “Nju sajentist“, omogućiti da elektroni i protoni nabijeni snažnom energijom prodru u naš sunčev sistem iz međuzvezdanog prostranstva.

Iako bi kosmonauti mogli biti izloženi snažnoj radijaciji, ne predviđa se porast opasnosti po našu planetu jer će magnetno polje Zemlje jednostavno onemogućiti prodor tih čestica.

Analitičari podataka dobijenih sa letilice "Odisej" smatraju da je slabljenje sunčanih oluja pozitivan znak jer im to omogućava da obavljaju eksperimente u praćenju ponašanja Sunca u različitim situacijama.

"To je izvanredna prilika koja nam se pruža da izučavamo Sunce koje nam, inače, ne dozvoljava da 'zavirimo' u poreklo sunčevih oluja i njihov odnos sa solarnim magnetnim poljem" - kaže Ed Smit, astrofizičar u naučnom sastavu projekta "Odisej" koji realizuje NASA.

Nensi Kruker, profesorka astrofizike i istraživač na Univerzitetu Boston, smatra da je "otvorena neslućena mogućnost za dalja istraživanja astronoma i astrofizičara".

"Heliosfera je, zapravo, naša laboratorija. Poznato nam je da je Sunce i ranije bilo slabo aktivno - kad je reč o olujama. Ali to se događalo pre nego što smo ušli u takozvano 'kosmičko doba' tako da, sve do sada, nismo imali fizičke mere za prethodne periode" - podsetila je profesorka Kruker.

"Radni vek" broda "Odisej" u toku kojeg je naučnicima obezbeđivao uzbudljive i iznenađujuće informacije i podatke, četiri puta je bio duži nego što se mislilo. Ali on je svoju misiju okončao.

"'Sunčeva istraga", vasionska letilica koju NASA planira da lansira 2015. godine, preuzeće "komandu" nad projektom.

A ona će prići osam puta bliže Suncu nego što je bilo koja letilica pre nje bila u stanju.

Zadatak je da se otkrije što je moguće više detalja o tome gde se nalazi "rodno mesto" sunčevih oluja i kako nastaju.

Razno

Na današnji dan, 18. mart

1584 - Umro je ruski car Ivan IV (Grozni), prvi ruski vladar koji je krunisan za cara (1547). Uspešno je ratovao protiv Tatara i sproveo unutrašnje reforme, ali

Razno nedelja 18.03. 00:00 Komentara: 0

Na današnji dan, 17. mart

180 - Umro je rimski filozof i car Marko Aurelije, koji je tokom vladavine od 161. suzbio germansku invaziju na Rimsko carstvo, pojačao kontrolu nad provincijama,

Razno subota 17.03. 00:00 Komentara: 1

Na planinama već pada sneg

Beograd -- Susnežica i sneg u planinskim predelima, kiša, mokri kolovozi i smanjena vidljivost na putevima u nižim predelima, obeležiće poslednji radni dan u nedelji.

Razno petak 16.03. 07:35 Komentara: 0

Na današnji dan, 16. mart

1521 - Portugalski moreplovac Fernao de Magelan (Magellan) stigao je na Filipine, gde je krajem aprila poginuo u sukobu s domorocima. Posle tri godine plovidbe

Razno petak 16.03. 00:00 Komentara: 0

Na današnji dan, 15. mart

44. p.n.e. - Republikanski zaverenici koje su predvodili Brut i Kasije ubili su u Senatu rimskog cara i vojskovođu Gaja Julija Cezara. 1493 - Kristofer Kolumbo

Razno četvrtak 15.03. 00:00 Komentara: 0

Na današnji dan, 14. mart

1489 - Kraljica Kipra, Venecijanka Katarina Kornaro (Catherine Cornaro), poslednja vladarka iz dinastije Lizinjan (Lusignan), ustupila je svoju kraljevinu Mletačkoj

Razno sreda 14.03. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 1526 idi na stranu