Pritvor za Rodića i Kačarevića

Okružni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana vlasniku više listova Radislavu Rodiću i bivšem glavnom uredniku "Glasa javnosti" Slavoljubu Kačareviću.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.10.2009.

10:15

Default images

Istražni sudija saslušao je Rodića i Kačarevića, odredio im pritvor i pokrenuo istragu protiv njih zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, precizirala je portparolka suda Ivana Ramić. Rodiću je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva, ali i zbog bojazni da bi mogao da utiče na svedoke u toku istrage, kao i da bi mogao da ponovi krivično delo.

Prema njenim rečima, Kačareviću je pritvor određen zbog mogućeg uticaja na svedoke u toku istrage.

Rodić i Kačarević sumnjiče se da su u svojstvu vlasnika, odnosno direktora preduzeća "Manami" tokom 2001. godine, zloupotrebom službenog položaja pribavili protivpravnu imovinsku korist, na štetu Komercijalne banke. Na teret im se stavlja da su Komercijalnu banku oštetili za iznos od 1.035.658 nemačkih maraka po tadašnjem kursu Narodne banke Jugoslavije, odnosno pola miliona evra.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je da se Kačarević brani sa slobode i da dobije uvid u zaplenjenu dokumentaciju koja bi mu pomogla u odbrani.

U redakciji “Kurira“ i “Glasa javnosti“ ponavljaju da je Rodić uhapšen zato što je vlasnik novina koje kritikuju one koji prave afere, da ne postoji pravni osnov za određivanje pritvora i pokretanje istrage.

Sin Radislava Rodića, Aleksandar, upozorava i da je zdravstveno njegovog oca izuzetno loše.

“Ja opet apelujem na pravosudne organe da vode računa o njegovom zdravlju i molim da ga smeste u bolnicu. U zatvorsku bolnicu i da mu pruže negu koja je neophodna. Mi se zaista bojimo da će njegovo zdravlje, koje je već ozbiljno narušeno, biti još kritičnije“, kaže Aleksandar Rodić.

Rodić, koji je vlasnik lista "Kurir" i "Glas javnosti", uhapšen je u utorak uveče u Beogradu, a Kačarević u sredu ujutru.

Okružno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 25. septembra da je sudu podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Rodića, Vekomira Joksimovića i Snežane Jerinić zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i uz lažnu dokumentaciju podigli kredit od Komercijalne banke u iznosu od oko 22 miliona dinara.
Kredit nije vraćen banci i ona je za pomenuti iznos oštećena, saopštilo je tada tužilaštvo, ali danas nije pominjalo taj zahtev.

Pošto je istraga zatvorena za javnost, nema zvaničnih informacija da li se Rodić pred istražnim sudijom izjasnio i o tom zahtevu tužilaštva.

I Prvo opštinsko tužilaštvo je podnelo sredinom septembra zahtev sudu za sprovođenje istrage protiv Rodića zbog sumnje da je utajio porez i oštetio državu za više od 203 miliona dinara.

Tim zahtevom Rodić se tereti za izbegavanje plaćanja poreza na promet u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana u iznosu od 88 miliona dinara, na osnovu krivične prijave koju je podnela Poreska policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: