Osuđen Miteranov sin

Beograd, Pariz -- Sud u Parizu osudio je sina bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana i bivšeg ministra policije Šarla Paskvu zbog umešanosti u ilegalnu prodaju oružja.

Izvor: B92
Podeli

Oni su osuđeni zbog toga što su uzeli mito da bi omogućili sklapanje ugovora o prodaji oružja sa Angolom za vreme građanskog rata u toj zemlji. U tom procesu osuđeno je još nekoliko pripadnika nekada moćne francuske političke elite. Zbog skandala koji je francuska štampa nazvala "Angolagejt", na optuženičkoj klupi našle su se 42 osobe.

Svi oni optuženi su za prodaju oružja, uzimanje mita i upotrebu uticaja za sklapanje nedozvoljenih poslova.

Bivši ministar policije osim zatvorske kazne moraće da plati i kaznu od 100 hiljada evra, dok je sin Fransoa Miretana, Žan Kristofer koji je u vreme kada je krivično delo izvršeno u Jelisejskoj palati bio savetnik za Afriku, osuđen na dve godine uslovno i novčanu kaznu od 375 hiljada evra.

"Živeo sam poslednjih devet godina sa tom klevetom i nepravednim optužbama. Bilo je to devet godina velikih iskušenja. Toliko je bilo potrebno da bi se zvanično dokazala moja nevinost" navodi Žan Kristofer Miteran.

Dve glavne ličnosti u trgovini oružja vrednog 790 miliona dolara, izralesko-ruski milijarder Arkadij Gajdamak i francuski magnat Pjer Falkon, osuđeni su na šest godina zatvora u odsustvu.

Njih dvojica su optuženi da su kupovali tenkove, helikoptere i artiljeriju, a zatim ih prodavali Angoli. Falkon je uhapšen čim je sudija završio izricanje presuda, dok se Gajdamak i dalje nalazi u bekstvu.

"Ne mislim da je ovo sjajan dan za francusko pravosuđe. Ponovio sam više puta da je moj klijent Arkadij Gajdamak žrtva političkih i sudskih zavera. Ono što sam upravo čuo, prilikom obrazlaganja presude, nije zvučalo dovoljno ubedljivo. Ponoviću još jednom, i to ne važi samo za mog klijenta: što više učinite za Francusku, gore vam se vrati" kaže Vilijam Goldnadel, advokat Gajdameka.

Oružje je u Angolu prebacivano iz Rusije preko slovačke kompanije koju su kontrolisali Falkon i Gajdamak. U optužnici se navodi da su francuska banka Paribas i druge kompanije neposredno umešane u trgovinu s vladom Angole koja je za oružje delom plaćala naftom.

strana 1 od 846 idi na stranu