Odnosi SAD-Srbija bez promene

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter poručio je da će SAD, i sa novim predsednikom Barakom Obamom, nastaviti da pospešuju prosperitet Srbije.

Izvor: B92, Politika

Utorak, 20.01.2009.

00:25

Default images

Manter je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Srbiju na putu ka EU i NATO, unapređuju demokratiju i doprinose stabilnosti Srbije. Analitičari takođe procenjuju da neće biti značajnijih promena u politici nove američke administracije prema Srbiji i ovom delu Evrope.

"Pomoći ćemo jačanje bilateralnih i multilateralnih partnerstava podržavajući Srbiju ka Evropskoj uniji, njenom učešću u NATO programu Partnerstvo za mir i bilateralnoj vojnoj saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja", napisao je Kameron Manter u autorskom članku za današnji broj "Politike".

Američki ambasador je naveo da će SAD pomogati Srbiji i tako što će obezbeđivati bolju ekonomsku klimu, nove investicije, rast u ekonomskom sektoru, doprinosti jačanju nezavisnog sudstva i parlamenta, promovisanjem transparentnijeg političkog i izbornog sistema, jačeg civilnog sektora i nezavisnih medija.

"Doprinećemo stabilnosti Srbije pomažući da se razvije moderna, efikansa i transparentna bezbednosna struktura", dodao je Manter.

Ocenivši da su odnosi Srbije i SAD bogati, multidimenzionalni i najvećim delom uspešni, on je dodao da, iako neslaganje oko Kosova i dalje ostaje, to ne bi trebalo da baci senku na ono što je generalno dobar odnos.

"Podrška SAD nezavisnosti Kosova neće se promeniti sa novom administracijom. Stoga moramo da prihvatimo činjenicu da se ne slažemo oko jednog pitanja i u isto vreme da nastavimo da sprovodimo konstruktivno partnerstvo koje će koristiti Srbiji", ocenio je Manter.

Istakavši da će SAD, i pod vođstvom Obame, nastaviti da pružaju ruku Srbiji kako bi podržale svetliju budućnost za srpski narod, Manter je zaključio: "Radujem se što ću kao Amerikanac, diplomata i ambasador SAD u Srbiji službovati Obaminoj administraciji. Ne postoji bolje vreme da budete građanin ili prijatelj Sjedinjenih Država. Nadam se da narod Srbije deli moj entuzijazam".

U članku, koji je napisao povodom današnjeg stupanja Obame na dužnost 44. američkog predsednika, Manter je ukazao da su Obamu, sa njegovom jedinstvenom biografijom i izuzetnim kvalifikacijama, izabrali Amerikanci koji žele da nacija krene nekim drugim putem.

Kovačević: Kosovo završena priča

Glavna poruka kampanje novog predsednika SAD Baraka Obame - promena - neće biti u velikoj meri primenjena u odnosima sa Beogradom, kaže Živorad Kovačević.

U intervjuu za Večernje novosti, dugogodišnji predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i nekadašnji ambasador SFRJ u SAD Živorad Kovačević kaže da Srbija ne treba da računa na neki poseban tretman u novoj američkoj administraciji.

"Politika će biti ista, samo će stil njenog vođenja donekle biti drugačiji. Amerika će biti manje arogantna, a više spremna da sluša i čuje svet. Kada je reč o Srbiji, Obamin stav je potpuno isti kao Mekejnov i prethodne administracije", smatra Kovačević.

On kaže da se to pre svega odnosi na Kosovo i da je ono za Obamu završena priča.

"Nova administracija smatra da ne treba otvarati nove pregovore, ni međunarodne, ni između Srbije i Kosova. Obama u svojim porukama upućuje na dijalog na samom Kosovu, između srpske zajednice i prištinskih vlasti i na to da Vlada Srbije pokaže razumevanje za nove realnosti. Kosovo i Srbija nisu ni među 20 prioriteta nove administracije", rekao je Kovačević.

Vašingtonu, kako on ocenjuje, neće smetati da Srbija ostane pri svom stavu da ne priznaje nezavisnost Kosova, ali će se očekivati da dođe do određenog kontakta sa kosovskim vlastima, posebno u pogledu zaštite srpskog življa i crkvenih i kulturnih objekata.

Na kraju, Kovačević kaže da je Obama napravio tzv. tim rivala.

"Tako je, s jedne strane, Obamin šef kabineta Rama Emanuel, jedan od osnivača srpskog kokusa u Kongresu, a s druge su 'jastrebovi' - potpredsednik Džozef Bajden i državni sekretar Hilari Klinton. Personalna imenovanja imaju značaj, ali ne presudan. Ipak će Obama o svemu odlučivati", rekao je Kovačević u intervjuu Novostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: