Koliko se u Srbiji koristi Internet

Iako je upotreba Interneta u poslednjih nekoliko godina povećana, Srbija još uvek zaostaje za razvijenim evropskim zemljama.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

11:00

Default images

Prema prošlogodišnjim podacima, u Srbiji je priključak za Internet imalo oko milion i tri stotine hiljada domaćinstava. Internet koristi oko 23 odsto građana, i to uglavnom mladi starosti od 16 do 24 godine. U poređenju sa drugim zemljama, Internet usluge koriste se više nego u Bugarskoj i Grčkoj, ali zato čak tri puta manje od Slovenije, Nemačke ili Švedske.

Za pružanje Internet usluga u Srbiji je do sada registrovano 159 provajdera, i sem nekoliko dominantnih, radi se uglavnom o malim operaterima.

Kada je reč o odnosu cena i kvaliteta pruženih usluga, operateri se slažu da Srbija zaostaje za zemljama u okruženju.

“Kod nas je tržište još uvek ograničeno, ne postoji prava tržišna utakmica u domenu Interneta, pre svega zbog činjenice da postoji samo jedan veleprodavac Interneta, a to je Telekom Srbija. U ovakvoj situaciji su visoke nabavne cene Interneta, što dovodi do toga da u ovom trenutku naši građani za sumu za koju bi trebalo da dobiju mnogo brži Internet - dobijaju manje kvalitetnu uslugu“, kaže izvršni direktor kablovskog operatera SBB Dragan Šolak.

Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikaceje, kaže da na tržištu nema monopola i da među provajderima postoji slobodna konkurencija.

Cene je, kako navodi, moguće oboriti ako se dovedu novi operateri, ali za sada nikakav pritisak u okviru tržišta ne postoji.

“Utakmica na tržištu je ta koja definiše cene, govorim o Internet provajderima, oni sami postavljaju cene. Naravno, ograničeni su mogućnošću da se povežu sa inostranstvom i troškovima koje imaju u okviru pružanja te usluge. Ali, vidi se iz godine u godinu da te usluge padaju“, kaže Radunović.

Iako su cene Internet paketa u Srbiji u proseku slične cenama u okolnim zemaljama, susedi Srbije, bar za sada, za isti novac dobijaju kvalitetnije usluge, u smislu boljeg pristupa Internetu i bržeg protoka informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: