Rasprava o vojnoj neutralnosti

Beograd -- Učesnici okruglog stola o vojnoj neutralnosti Srbije izneli su suprotne stavove o članstvu Srbije u vojnim savezima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ulazak Srbije u Evropsku uniju nije formalno uslovljen njenim ulaskom u NATO i ona u tom smislu može biti vojno neutralna, ali ukoliko se uzmu u obzir iskustva susednih zemalja, može se zaključiti da je njihov put u EU bio ubrzan kroz njihovo članstvo u međunarodnim vojnim i političkim savezima, rečeno je na tom skupu održanom u Centru "Sava".

Načelnik Uprave za strategijsko planiranje sektora za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Mitar Kovač rekao je da je nezahvalno prognozirati kako će se "prema tom pitanju postaviti EU i da li će ona kroz uslovljavanje tražiti da Srbija promeni svoju stratešku orijentaciju ili će je prihvatiti kao vojno neutralnu".

Kovač je dodao da, gledano sa stručnog stanovišta i uzimajući u obzir iskustva država u okruženju, za proces reforme, opremanje i dimenzioniranje sistema odbrane u statusu vojne neutralnosti moraju biti izdvojena daleko veća finansijska sredstva nego ako se radi o procesu intergracija.

Govoreći o tome šta Srbija na spoljnopolitičkom planu dobija a šta gubi vojnom neutralnošću, on je ukazao je da se to pitanje ne može posmatrati odvojeno od pitanja Kosova i da je "usko vezano sa odnosom NATO i EU prema pitanju Kosova i Metohije".

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je da u situaciji u kojoj je neka zemlja vojno neutralna, više nema mogućnost da "deli svoju bezbednost" sa savezničkim državama i da sve mora da radi sama, što mnogo više košta, a Srbija to ne može da plati.

"Svaka vrsta izolovanja je veoma opasna po državu jer vi imate bezbednosne pretnje koje su globalne i regionalne i veoma malo bezbednosnih pretnji koje se odnose isključivo na vaš nacionalni sistem bezbednosti i gde imate kapacitete da sami rešite određene probleme", istakao je on.

Bivši pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kljakić kazao je da je ulazak Srbije kao vojno neutralne zemlje u EU moguć sa stanovišta osnovnih akata koji uređuju unutrašnje odnose u Uniji.

On je rekao da je politika EU prema Srbiji puna kontroverzi i da se trenutno "zasniva na pokušaju da se Srbija dovede u stanje u kojem bi sasvim prirodno realizovala program svog razvoja, uključujući i članstvo u EU, koji je zasnovan na duboko protivurečnim pretpostavkama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu