Otvoren renovirani "Tekelijanum"

Budimpešta -- Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je u Budimpešti obnovljeni deo "Tekelijanuma" čiju rekonstrukciju je pomogla vlada Vojvodine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pajtić je primetio kako je bilo krajnje vreme da se ispravi svojevrsna nepravda, da "naša država ma kako se ona zvala nije ništa uložila u ovo zdanje još od 1918. godine". Goste je u ime episkopa budimskog gospodina Lukijana pozdravio sekretar Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve Vojislav (Galić).

Otac Vojislav je istakao da su treći i četvrti sprat zgrade "Tekelijanuma" već renovirani i u njemu borave đaci koji dolaze iz Srbije na ekskuziju u Budimpeštu, a prvi i drugi sprat će biti tzv. srpski koledž.

"Tekelijanum" osnovan je u Pešti 1838. zahvaljujući donaciji Save Tekelije, prvog srpskog doktora prava, plemića, književnika, političara, humaniste i dobrotvora.

U "Tekelijanumu" su se školovali đaci i studenti srpske nacionalnosti, a kasnije je u njemu otvoren i internat, potom bogata biblioteka. U "Tekelijanumu" su jedno vreme se nalazila i Matica srpska, čiji je Sava Tekelija bio prvi predsednik.

U prizemlju je bila i štampariju u kojoj je štampan Letopis Matice, dok ona nije preseljena u Novi Sad 1864. godine.

"Tekelijanum" je posle osnivanja Srpskog pozorišta 1812. i Matice srpske 1826. godine, postao treća najvažnija ustanova Srba u Ugarskog u 19. veku.

Početkom 20. veka stara zgrada u sadašnjoj Verešpalne ulici je srušena i sazidana nova, a posle Drugog svetskog rata, tačnije 1952. godine je nacionalizovana.

"Tekelijanum" je ponovo vraćen Budimskoj eparhiji pre 12 godina na osnovu zakona o povraćaju crkvene imovine stvarnim vlasnicima.

Budimska eparhija međutim nije imala sredstava da obnovi zgradu, pa je u pomoć pristiglo Izvršno veće Vojvodine, koje je do sada uložilo 320.000 evra, a u ovoj godini će dati još 110.000.

strana 1 od 66 idi na stranu