SAD: Obama i Hakabi poveli trku

Vašington -- U SAD su počeli interni stranački izbori, tzv. kokusi, na kojima obe stranke testiraju svoje kandidate za predsednika.

Izvor: B92
Podeli

Na samom početku, na kokusu u državi Ajova, kandidat demokrata, senator Barak Obama, ubedljivo je pobedio i za sobom ostavio glavne rivale Hilari Rodam Klinton i Džona Edvardsa. Među republikancima nije bilo iznenađenja, najviše glasova osvojio je favorit Majk Hakabi.

Prvi afroamerički kandidat za predsednika SAD, Barak Obama, ostavio je za sobom bivšeg senatora Severne Karoline Džona Edvardsa i sa velikom razlikom porazio prvu ženu kandidatkinju, bivšu prvu damu, Hilari Klinton.

Nova zvezda američke politike, diplomirani pravnik sa Harvarda, 46-godišnji Obama, svoju pobedu je opisao kao odlučujući momenat, koji će dovesti do velikih promena u Vašingtonu i čiji je jedan od prioriteta povratak američkih trupa iz Iraka.

"Nada je kolevka naše nacije, odnosno verovanje svih onih koji nisu zadovoljni svetom u kom žive i koji imaju hrabrosti da ga poboljšaju da našu sudbinu neće određivati niko drugi nego mi sami. To je ono što smo započeli u Ajovi, i to je poruka koju ćemo prenositi dalje", rekao je Obama.

Među republikancima pobedu je odneo Majk Hakabi, bivši guverner Arkanzasa.

Za razliku od svog protivkandidata mormonske veroispovesti Mita Romnija, koji je u svoju kampanju uložio milione dolara, Hakabi je svoju kandidaturu zasnovao na ideji običnog čoveka - da su nada i optimizam najvažniji.

"Dokazali smo da je politika naše zemlje još uvek u rukama običnih ljudi, koji veruju da nije važno koliko je ko novca prikupio za svoju kampanju, već da je najvažnije probuditi nadu, snove i težnje naše dece i njihovu budućnost", rekao je Hakabi.

Kokus u Ajovi predstavlja neformalno okupljanje građana u 1.784 okruga, koji dele glasove među demokratskim i republikanskim kandidatima koje podržavaju. Drugi krug, odnosno naredni kokus, biće održan u Nju Hemširu u utorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu