Svi odbili Lajčakov predlog

I stranke iz RS-a i iz Federacije obacile su predlog Miroslava Lajčaka o reformi policije.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 31.08.2007.

09:01

Default images

Parlamentarne stranke iz Republike Srpske odbacile su novi plan za reformu policije visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka i ponudili svoj predlog. Negativan odgovor iz Banjaluke usledio je dan nakon što su Lajčakov predlog odbacili bošnjački lideri, pa se predlog visokog predstavnika već može smatrati propalim pokušajem rešavanja najznačajnijeg političkog pitanja u zemlji.

Plan visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka o reformi policije doživeo je potpuni krah, još pre nego što se počelo pregovarati o njemu.

Parlamentarne stranke u Republici Srpskoj zaključile su da predlog nije u skladu s ustavom zemlje i da RS ne može ga prihvatiti. Umesto Lajčakovog plana, lideri iz RS-a ponudili su svoj predlog čija je glavna karakteristika zadržavanje dosadašnje strukture s entitetskim policijama, potvrdio je predsednik RS-a Milan Jelić:

"Nema dodatnih prenosa nadležnosti na nivo BiH bez ustavne procedure i saglasnosti svih relevantnih struktura u RS-u, naravno i na nivou BiH".

Upravo pitanje entitetskih policija bilo je i razlog što su bošnjački lideri još juče odbacili plan, ocenjujući da nudi rešenja koja su čak manje prihvatljiva od legalizacije postojećeg stanja:

"Taj prijedlog, između ostalog, ostavlja upravo policije Srpske kao srednji nivo, policijkske strukture, iako istovremeno ukida policijsku strukturu na nivou federacije ", kaže član državnog Predsedništva Haris Silajdžić.

Predsednik SDA, Sulejman Tihić naglašava da se prema novom predlogu, policija čak i ne finansira na nivou države: "Na državnom nivou maltene nema policije, imamo nekakve koordinacije, gdje se ljudi sastaju po političkoj liniji. Govorimo o potrebi odsustva političkog uticaja".

Visoki predstavnik Lajčak izrazio je duboko razočarenje odbijanjem njegovog plana, naglašavajući da je ponudio pravičan predlog koji je u skladu s evropskim principima.

Nakon negativnih reakcija iz Sarajeva i Banjaluke, njegova najava da će nastaviti razgovore o novom planu izgleda potpuno besmislena.

Kosovo i BiH nisu isto

Miroslav Lajčak kaže da između Republike Srpske i Kosova ne postoji nikakva direktna veza jer je BiH međunarodno priznata država.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kao razlog navodi da je Bosna u svojim granicama međunarodno priznata država, dodajući da želi rešenje za budući status Kosova koje bi povećalo stabilnost na Balkanu. "Mi smo naravno deo istog regiona, i sve što se dešava u regionu ima posledice po ostatak regiona", rekao je Lajčak.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, on je u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA apelovao na političare sva tri naroda da još u toku ove godine postignu dogovor o policijskoj reformi koju traži EU.

Bez rešenja će zemlja stati na evropskom putu, kazao je on. "Bosna stoji dok ostatak regiona napreduje u pravcu Evrope", rekao je Lajčak.

Policijska reforma je jedan preduslov za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podsetio je on.

Lajčak je istakao da je policijska reforma samo "tehničko pitanje", koje nema nikakve veze sa reformom Ustava.

Ako do kraja septembra- kada EU treba da podnese izveštaj o napretku BiH- ne bude bilo dogovora zemlja će izgubiti još jednu godinu na putu ka Evropi, poručio je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: